Recenze dvacátá sedmá: Na obtíž

Kniha, která mi zlomila srdce, ale rozhodla se ho znovu slepit. Na obtíž nebo v doslovném překladu Bez Merit, je kniha plná emocí, nedorozumění a velmi malé snahy porozumět. Jenže každá mince má dvě strany a to, co se může zdát jedné straně jako nedostatek, může pro druhou být vše, co může nabídnout.


Název: Na obtíž
Autor: Colleen Hoover
Vydalo nakladatelství: YOLI
Počet stran: 312
Anotace: Vítěz Goodreads Choice Awards 2017 v kategorii ROMANCE. Vossovy byste jen stěží označili za „normální“ rodinu. Žijí ve zrekonstruovaném kostele, máma, která se ještě nedávno léčila z rakoviny, bydlí v suterénu a otec je ženatý s její bývalou ošetřovatelkou. A pak je tu Merit. Merit Vossová sbírá trofeje, které nevyhrála. Je to podivný koníček, pro ni má ale zvláštní význam. Když se vydá na garážový výprodej, aby pátrala po svém novém úlovku, místo trofeje tam narazí na Sagana. Jeho osobnost, humor a odzbrojující optimismus jí okamžitě učarují. Dalo by se skoro říct, že je to láska na první pohled. Dokud Merit nezjistí, že Sagan je tak trochu… zadaný. Samotářská Merit se po tomhle zjištění uzavře ještě víc do sebe. Jako by svůj život i svou podivínskou rodinu sledovala zdálky. Dokud neodhalí tajemství, které jí žádná trofej nikdy nevynahradí…


***
Merit je sedmnáctiletá dívka, která nejvíce času tráví sama se sebou. Nechodí do školy, ale není to protože, by s lidmi nevycházela, spíš to pro ni postrádá tak nějak smysl. Za chvíli školu skončí, navíc nikdo se nestará, jestli tam opravdu chodí nebo, co bude dál.

Přitom lidí, kteří by se mohli zajímat je plný dům nebo spíše kostel.

Nejen, že její rodina je hodně netradiční, ale i jejich bydlení v Dolaru, jak přezdívají bývalému kostelu, je docela zajímavé.
Kromě její sestry jednovaječného dvojčete Honor, která nikdy neměla problém si kohokoliv omotat kolem prstu a umí všechno, co má na sobě nosit, dům obývají dva její bratři dospělí Utah a malý Moby, její nevlastní bráška, který se narodil Meritinu otci a jeho milence, která bývala ošetřovatelkou jeho manželky.

Už vám z toho jde hlava trochu kolem? 

Tímhle komplikovanost téhle rodinky ani zdaleka nekončí, ve sklepě totiž žije bývalá manželka Meritina otce a zároveň její matka, protože trpí silnou agorafobii, což mimo jiné znamená, že nemůže trávit moc času se svými dětmi.

Merit je mírně řečeno naštvaná. Naštvaná na to, že její rodiče se o ni nezajímají, že její sestra s bratrem se jí radši straní nebo se s ní hádají přesto, že jen tvrdí pravdu, že její matka není schopná ani kvůli svým dětem vylézt nahoru do domu nebo, že její otec věnuje všechnu pozornost své nové malé rodince a hlavně manželce.

Nechápe, jak můžou být všichni tak spokojeni samy se sebou a hrát si na šťastnou rodinu, když Merit zná všechna jejich tajemství, i když by je nejradši vymazala z hlavy i ze světa jen, aby ji tolik netížily.
Nikdo o nich ani o rodinné situaci nechce mluvit a tak celá situace přeroste Merit přes hlavu.
Poslední kapkou se stávají dva kluci Luck a Sagan, kteří ji nejen zamotají hlavu, ale stanou se dočasnými obyvateli Dolaru a celou rodinou situaci pořádně zkomplikuji.

Merit je zoufalá, naštvaná, unavená, zamilovaná, ale hlavně je pro všechny mrcha a tak se rozhodne k tomu jedinému řešení, které v téhle situaci najde...

Hodnocení: 5/5*

Na obtíž u mě rozhodně zahrálo na tu správnou strunu a měla jsem to štěstí se s hrdinkou z velké ztotožnit. I přes pár věcí, co mi lezlo na nervy, se jedná rozhodně o knížku, kterou stojí za to přečíst. 
Nejen, že se zabývá rodinnými vztahy, ale taky láskou, sebepojetím a sebedůvěrou, kterou má spousta mladých na bodu mrazu. V knize je hodně znát kolik dělá podpora od blízkých, ale také a to se mi nejvíce líbilo, se zabývá perspektivou.

Každý máme svůj pohled a jen málokdo se od něj umí odprosit a naučit se vidět jinýma očima. Netvrdím, že je to zrovna lehké, ale je to jednoduší než v sobě dusit nenávist a neznat věci i z té druhé stránky ať už je sebevíc nepříjemná.

Merit je postava, kterou si buď oblíbíte, nebo k ní pocítíte velké antipatie a vlastně i chápu proč, ale přesto mi byla bližší než hlavní hrdinka v knize Zrcadlo, zrcadlo, kde se probírá stejné téma.
Závěrem bych řekla, že je to skvěla kniha (až na pár detailu) a hned po dočtení jsem si zaběhla koupit další knihu od autorky.

Na druhou stranu asi bych ji úplně nedoporučila, jako první knihu, pokud jste od Colleen Hoover nic nečetli, protože vám muže dost zkreslit pohled na její knihy. V takové situaci rozhodně doporučuji např. Odvracenou tvář lásky, která má aktuálně dotisk a lze ji na Knižním klubu také zakoupit. ❤️


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE 

Četli jste Na obtíž nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram