Recenze dvanáctá: Den přizpůsobení

Dovedete si představit svět, kde nevládne žebříček oblíbenosti, ale nenávisti? Kde čím více lidí vás volí tím hůř a nejvyšší cenu má uřízlé lidské ucho? Chuck Palahniuk vám ve Dni přizpůsobení ukáže jednu z možných budoucností, kde si fikce zahrává s fakty. Nebo je to přesně naopak?


Název: Den přizpůsobení
Autor: Chuck Palahniuk
Vydalo nakladatelství: Odeon
Překladatel: Richard Podaný
Počet stran: 392
Anotace: Autor se opět nebojí provokovat a nadhazovat kontroverzní témata originálním způsobem. Tentokrát se pustil do neotřelé teorie o tom, že pro nejlepší možné fungování společnosti je nutné, aby se jednotlivé skupiny obyvatelstva držely pospolu podle své příslušnosti. Ať už jde o bílé, černé nebo homosexuály. Reorganizace společnosti je nutná proto, že v současném světě přebývá mladých mužů, kteří by jinak museli narukovat a zemřít ve válce. Přebytek mladíků bez perspektivy totiž nahrává matriarchálnímu uspořádání, což není dlouhodobě udržitelné a výhodné. Mladé muže je potřeba zaměstnat něčím pořádným, třeba převzetím vlády a přerozdělením pravomocí, dohledem nad dodržováním nových pravidel, sledováním seznamů či řezáním uší. Den přizpůsobení se blíží.

***
Den přizpůsobení vás bez jakéhokoliv úvodu rovnou ponoří do děje, kde střídavě nahlížíte a poznáváte hned několik životních příběhů.

Jedním z nich je příběh Shasty mladé studentky, která je muži obtěžovaná, ale ví, že tento stav nesetrvá dlouho, ví, že ona není ta, která by se měla obávat o svůj život nebo budoucnost. Na druhou stranu je tu její přítel, trochu buran, holdující drogám, Walter, který sní o ní, o tom jak ji zajistit a nevadí mu umazat si u toho ruce ani k tomu využít "seznam" který tu vždy byl a neměně vede jen k jednomu. Smrti.

Setkáváte se ještě s množstvím dalších postav a jejich příběhů jako je vlastní matkou utlačovaný Terrence jež je na ní plně odkázán, dokud nedostane do ruky tu knihu s modročernou obálkou nebo  s  Piperem, hercem, který zahrál jen další trochu podivnou roli s ještě podivnějším textem.

Všechny mají jediný cíl, ukázat vám, jak současná situace graduje. Jak ji vnímají lidé z různých vrstev, jiných věkových kategorii, jiného vzdělání a dokonce pohlaví.

Je to vlastně jedna velká hra o moc. Uklidnit lidi a vrátit je na své místo, ať už je to vysláním do války nebo seznamy, které vám dají moc, jakmile poskytnete ucho někoho nenáviděného, protože lidi svoje seznamy vášnivě milují. Nakonec přeci stejně přijde Den přizpůsobení a s ním nová pravidla a vykoupení. 
~
Celé kouzlo vlastně spočívá v tom, že vše co se stane v této knize, není zrovna daleko od reality a klidně by se to mohlo stát. Všichni víme jak si svět i neklidní lidé v něm stojí. Možná nás dříve nebo později také čeká Den Přizpůsobení. Totální převrat, kdy ti slabí povstanou a svrhnou hlavouny, aby nastolili nový pořádek a nová pravidla.

Dost mě zaujalo hned několik myšlenek. Zmíním jednu, od které se celý příběh odvíjí, a to, že přebujení mladých dobře živených mužů, vždy spělo k nepokojům a válka byla naprosto logické vyvrcholení. Ne nadarmo se říká, že když se rodí více chlapců, je to předzvěst války a v tomto případě vše odstartovala generace mileniálů. 
Co když je společnost opravdu tak nastavená? Palahniuk otevírá spousty témat a palčivých otázek, které jsou velmi aktuální. Nebojí se kontroverze ani vše vyhnat do absurdna a znovu dokazuje, že je mistr v konstruování velmi promyšlených realit.

Hodnocení: 3/5*

Přesto ve mně přetrvává určitý pocit zklamání. Měla jsem vysoká očekávání, která Palahniuk nenaplnil a do čtení jsem se tak chvílemi musela nutit.
Bohužel kontroverzní a šokující myšlenky, stejně jako explicitní obsah a určité libování v absurdních až nechutných věcech (např. téměř romantický popis ušního špuntu s vůní po jeho nositelce) celou knihu neutáhnou. Na druhou stranu musím vyzdvihnout, že kniha skvěle podněcuje k debatě a celkovému zamyšlení nad současnou situací i opakující se minulostí se stejně podstatnými prvky jako je např. mocná kniha, která je uctívána a kterých jsme v dějinách lidstva už pár zažili. 
Musím přesto uznat, že Palahniuk se vám spolehlivě dostane do hlavy a na tuhle knihu jen tak nezapomenete.
~
Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde můžete knihu zakoupit: ZDE

Četli jste Den přizpůsobení, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

6 komentářů:

  1. Hodně zajímavý námět na knihu :-) Od autora jsem doposud nic nečetla, ale viděla jsem film Klub rváčů :-) určitě se plánuji v budoucnu dostat k jeho knihám :_)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klub rváčů je vážně skvělý, jak film, tak kniha určitě doporučuji vyzkoušet v budoucnu :) Má hodně zajímavý styl a skvělé myšlenky :)

      Vymazat
  2. Tahle kniha mě zajímá, ale zároveň z toho co jsi mi vyprávěla... nevím jestli na tohle mám žalůdek xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že horší než Tvé překrásné já, to nebude, co jsem tak od tebe slyšela, i když Palahniuk je v tomhle nevyzpytatelný xD

      Vymazat
  3. Od autora jsem nic nečetla a tahle kniha je zajímavá, jen bych si jí popravdě bála číst. Už teď se ve světě vyskytují věci, nad kterými lidi mávali jen rukou. Je to dost strašidelné.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  4. O knize slyším poprvé, ale rozhodně je to zajímavý námět. :) Ještě nevím, jestli se do ní pustím, ale rozhodně si ji přidám na seznam. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Instagram