Recenze jedenáctá: Ms. Marvel

Hledáte příjemný nenáročný komiks?  Ms. Marvel je nová teen hrdinka, která má hezky našlápnuto nejen zaujmout nové čtenáře, ale v budoucnu by mohla konkurovat i větším hrdinům a v následující recenzi se dozvíte proč.


Název: Ms. Marvel
Autor: G. Willow Wilsonová
Vydalo nakladatelství: Paseka
Překladatel: Anna Křivánková
Počet stran: 120
Anotace:
Spolužačka. Ségra. Superhrdinka. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu. A jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život. Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů. Jak s novou mocí naložíte, jak si získáte respekt osobností, které zbožňujete? Šestnáctileté Kamale Khanové se přesně tohle přihodí, ale zároveň nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Sice má superschopnosti, ale furt může dostat zaracha.

Ms. Marvel se stala zpestřením i právoplatnou součástí vesmíru Marvel. A v neposlední řadě vzorem náctiletých po celém světě.

***
Ms. Marvel si u nás prožila menší boom a mám pocit, že to je jeden z mála komiksů, který se dostal do širšího povědomí knižních čtenářů. Moc se tomu nedivím, samotný Marvel je v posledních letech velké téma a neznám nikoho, kdo by o něm, alespoň vzdáleně neslyšel.
Jeden z největších komiksových světů každoročně produkuje minimálně tři celkem úspěšné filmy. Jak je to tedy s komiksy? Mají také takovou šanci zaujmout?

Věřím, že ano, ačkoliv DC v produkci komiksů Marvelu trochu šlape na paty. Marvel nabízí nejen staré, léty prověřené hrdiny, ale nabízí také novinky jako Ms. Marvel, která v dnešní době určitě není krok vedle. Ptáte se proč? Odpověď je vcelku jednoduchá. Je to další hrdinka, kterou by mohla být jedna z nás.
 ~
Příběhem vás provází obyčejná dospívající dívka Kamala, která naprosto propadla světu komiksových hrdinů - vlasteneckého Captaina Ameriky, bohatého playboye Iron Mana, a té, která tu vlastně hraje tu nejvyšší roli. Krásné a silné Captain Marvel, která určitě nikdy neměla problém zapadnout a ani se jako Kamala nepotýká s těžkostmi, které jí přináší její víra a odlišná kultura.

A tak má Kamala jedno jediné přání.

Samozřejmě, že by si měl člověk dávat pozor na to, co si přeje, bohužel na to Kamala přijde až ve chvíli, kdy se její tělo promění a ona se musí naučit ovládat své schopnosti. Což zní celkem jednoduše, ale ve výsledku je to mnohem těžší, než se zdá. Navíc, aby toho nebylo málo, všechno komplikují její rodiče, kterým změny v chování jejich dcery dělají starosti...
~
Myslím, že klidně a s radostí můžu říct, že Ms. Marvel předčila moje očekávání, co se týče příběhu byla jsem spokojená. Neliší se tolik od žádného origin komiksu, ale není to na škodu, protože je vždycky fajn nejdřív poznat pozadí příběhu. Seznámit se s hlavní hrdinkou, lidmi kolem ní i života, který žije, než se to vše od základu změní.

Hodně mě překvapilo, jak vás komiks nenásilnou formou seznamuje s trochu jiným prostředím a stylem života, který Kamala jakožto muslimka vede, včetně zajímavých detailů, od zákazu vepřového, po jiná oslovení v rodině a návštěvy masdžíd (mešity).

Na druhou stranu vždy je to na úkor akce, a pokud čekáte hned velkého záporáka, který obrátí svět vzhůru nohama, trochu vás zklamu. Kamala, se se svojí rolí super hrdinky teprve sžívá, ale je tu pár úsměvných momentů, které určitě stojí za to a rozhodně vás to navnadí na pokračování, které nám, moc doufám, poskytne Paseka a Crew hodně brzy.

Hodnocení: 4/5
Komiks je vhodný pro začínající a nenáročné čtenáře, díky zajímavé hlavní hrdince, jednoduchému příběhu, krásným kresbám, ale i pevné příjemné vazbě.
Velmi se mi líbí kvalita stránek a hodně oceňuji dokonalý překlad i těch nejmenších detailů.
 Jedno velké plus je za mě i to, že na konci máte moje milované alternativní obálky, nákresy a bonusový příběh, který po dočtení potěší a navnadí vás na pokračování. 

Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Nakladatelství Paseka, kde můžete knihu zakoupit: ZDE

Četli jste Ms. Marvel, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

17 komentářů:

  1. Svou lásku ke komiksům jsem objevila až nedávno a musím říct, že tento vypadá dost dobře! Líbí se mi, že kniha čtenáře seznámí i s muslimskou vírou. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžu naprosto doporučit :) na to jaké jsem měla obavy z toho, že to bude trochu nucené, autorce se vážně povedlo udělat z toho moc příjemný a vlastně i trochu naučný komiks :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze! Tento komiks mě moc láká! ♥ Marvelovky nehorázně zbožňuji!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji <3 Určitě do něj jdi je fakt skvělý :)

      Vymazat
  3. Zatím jsem ji nečetla, ale rozhodně si ji plánuji přečíst :-) Už po ní pokukuji opravdu moc dlouho :_) Krásný článek a fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! <3 Určitě do ní jdi fakt nebudeš litovat, to zpracování je nádherné :)

      Vymazat
  4. Občas ráda zkouším pro zpestření nějaký komiks a musím říct, že tenhle vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si ráda pro zpestření mezi knížkama přečtu nějaký komiks a tenhle je vážně ideální :) Nezabere moc času a fakt se povedl.

      Vymazat
  5. Tenhle komiks teď vidím doslova všude, už si ho konečně musím taky přečíst! :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  6. Hm... Paseka rozdávalo knihy bez redakčného plánu :D ale nie... (nič v zlom proti blogerovi, skôr len poznámka pre prácu vydavka).. Komiks je super. má peknú kresbu, ale skôr by ma príbeh zaujímal ako beletria, než v grafickom spracovaní... ale na film sa teším :D

    Jaji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zpracování je fakt moc povedené :) Jen si nejsem jistá jak moc by příběh fungoval jako beletrie. Jinak, co vím tak v půl ročním plánu prozatím není jestli narážíš na tohle :D

      Vymazat
  7. Už delší dobu hledám nějaký pěkný komiks a Ms. Marvel mě hodně zaujala. Děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není za co s Ms. Marvel nemůžeš sáhnout vedle je fakt nádherně udělaný, příběh není špatný a určitě doporučuji :)

      Vymazat
  8. No nezní to vůbec špatně. 😊 Do Marvelu jsem se v poslední době fakt zamilovala a komiksy mě také hodně začaly bavit, takže tohle je rozhodně další položka na můj TBR ❤️

    OdpovědětVymazat

Instagram