Recenze dvacátá pátá: Falešná manželka

Julia Quinn je jedna z mých oblíbených autorek. Netajím se tím, že mám moc ráda historické romance, četla jsem jich hned několik, ale Julia Quinn z nich jednoznačně vyčnívá. Její série Bridgertonových je jeden z nejpropracovanějších romantických příběhů, které nepostrádají vtip ani kouzlo. Některé z knih jsem četla i několikrát, takže když vyšla nová kniha, nemohla jsem odolat a přiznávám, nejsem zklamaná!


Název: Falešná manželka
Autor: Julia Quinn
Vydalo nakladatelství: Ikar
Počet stran: 312
Anotace: Cecilie Harcourtová se ocitá v nelehké životní situaci. Její bratr je těžce zraněn ve válce v koloniích a ona se najednou musí o sebe postarat sama. Zdá se, že má jen dvě volby: zůstat sama a stát se starou pannou, nebo se výhodně vdát. Cecilie si překvapivě vybírá třetí možnost – vydává se přes Atlantik, pevně rozhodnuta najít svého bratra a vyléčit jej. Nenachází však bratra, ale jeho nejlepšího přítele, hezkého důstojníka Edwarda Rokesbyho. Je v bezvědomí a nutně potřebuje její pomoc. Cecilie přísahá, že s ním zůstane a zachrání mu život, i kdyby to znamenalo malou lež. Když se Edward po šesti měsících probere, je více než zmatený. Jeho vzpomínky jsou velmi mlhavé, a když mu všichni tvrdí, že Cecilie je jeho žena, tak tomu věří. V okamžiku pravdy však může mít Edward pro novou paní Rokesbyovou několik překvapení.

***
Cecilie Harcourtová je prostá dívka, která žije v Derbyshiru v rodinném sídle s otcem o kterého pečuje, ačkoliv má věk na vdávání, nebyl na to ten správný čas, ale Cecilii to nevadí, je spokojená, tak jak to je, zatímco je její bratr Thomas v koloniích, kde plní svou vojenskou povinnost.

Jeho sestra si s ním dopisuje, jak často jen může, zatímco se potýká s nelehkou situací doma. Její otec umírá a dědické právo má jedině mužský dědic, jelikož je ale Thomas daleko od domova, prozatím za ní do sídla přijíždí její úlisný bratranec, který doufá ve sňatek, aby takzvaně dostal dvě mouchy jednou ranou.

Cecilii se to, ale nezamlouvá, vždy doufala ve sňatek z lásky a nehodlá si jej vzít, jen aby uchránila rodinný majetek. Proto jakmile dostane dopis, že její bratr byl raněn, neváhá ani vteřinu a vydává se sama na cestu přes Atlantik. Samozřejmě je to v té době velmi nezvyklá situace pro ženu, ale Cecilie je na sebe velmi hrdá. Málokterá žena by to zvládla, jen kdyby ji osud nezasadil další ránu.

V lazaretu, kde měl ležet její bratr, totiž není po někom takovém ani památky, jakoby se po něm slehla zem, ale leží tu někdo jiný. Edward Rokesby, kapitán, který sloužil po boku Thomase a občas jí zanechal pár řádků v bratrových dopisech a tak se Cecilie rozhodne uchýlit k drobné lži.

Netuší však, že se ji, její lež velmi rychle vymstí, když se její "manžel" probudí. Jediné, co jí zachrání anebo spíše uvrhne do pekel je, že utrpěl poranění hlavy a nepamatuje si poslední měsíce svého života a tak se Cecilie zamotává do stále větší sítě lží, ale je ochotná riskovat jen, aby zjistila, co se s jejím bratrem stalo. Jediné, co narušuje její plán je, že k Edwardovi pocítí velmi silnou náklonnost a jen těžko se odolává muži s modrýma očima, který ztělesňuje vše, co by si u muže přála.

Hodnocení: 5/5*
Jak jsem již zmínila, Julia Quinn znovu nezklamala a nabídla nám další příjemné čtení. Falešná manželka sice nenabízí žádnou nepředvídatelnou zápletku, ale falešná manželství jsou tak trochu mé guilty pleasure a navíc jsem se neskutečně bavila.

Hodně se mi líbí, že autorka se v době 18. století dobře orientuje a její popisy jsou hodně květnaté, k tomu samozřejmě patří i sblížení hlavních hrdinů, kterým nechybí silná vzájemná přitažlivost.

Knize nechybí vtip je velmi čtivá a pro milovníky Historických romancí nebo jako letní čtení na jedno odpoledne je to naprosto ideální.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Falešnou manželku, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

1 komentář:

  1. Kniha mě před nějakou dobou zaujala. Tak jsem zvědavá! ☺️

    OdpovědětVymazat

Instagram