Recenze šestnáctá: Chyť mě

Lisa Gardner se ke mě dostala až se svým posledním thrillerem Najdi ji. Hned jsem si její styl psaní zamilovala a tak jsem se rozhodla zkusit další knihu ze série o D. D Warrenové, Chyť mě. Jak se mi kniha líbila se dozvíte v následujícím článku.


Název: Chyť mě
Autor: Lisa Gardnerová
Vydalo nakladatelství: Knižní klub
Překladatel: Tatjana Jandourková
Počet stran: 384
Anotace: Seržantku D. D. Warrenovou z bostonského detektivního oddělení hned tak něco nepřekvapí, Charlene Rosalind Carter Grantová ji však dokonale zaskočí: prosbou o vyšetření své vlastní vraždy – Charlene je přesvědčena, že ji někdo usiluje o život. Dva roky po sobě zemřely dvě její nejlepší kamarádky – obě 21. ledna, obě rukou neznámého vraha. Blíží se další 21. leden a Charlene počítá hodiny do své smrti. Ale rozhodně se nevzdá bez boje... V D. D. však hlodá podezření: Je Charlene obětí, nebo pachatelkou dokonalých zločinů? A co ji spojuje s chladnokrevnými vraždami bostonských pedofilů, které vypadají, jako by si někdo vyřizoval účty?
Lisa Gardnerová je autorkou 16 kriminálních románů (a 13 románů pro ženy). Její knihy vycházejí ve 30 zemích, počet prodaných výtisků (více než 22 milionů) a především nesporné kvality jejich napínavých příběhů ji rozhodně řadí ke světovým bestselleristům tohoto žánru.

***
Co byste dělali, kdyby vám zbývali jen 4 dny života? Nabízí se hned několik možností, ale Charlie nevyužije ani jednu z nich. Naopak se rozhodne nepodlehnout panice a začít bojovat. Cvičí se ve střelbě, v sebeobraně, boxu a mezitím odpočítává hodiny, kdy se setká tváří tvář se svým vrahem.

Během dvou let totiž přijde o své nejbližší přítelkyně přesně ve stejný den. 21. ledna. Obě jsou uškrceny ve vlastním domě, bez svědků, beze stop zápasu, naopak je všude čisto, uklizeno tak, že byste si ani nevšimli, že zde proběhla vražda, kdyby nebylo dvou mrtvých těl na podlaze, které dělí od sebe tisíce kilometrů a 365 dní. Jediné spojení je Charlie, která si je naprosto jistá, že bude další.

~

Detektiv D. D Warrenová je uznávaný zkušený detektiv, ale nově se z ní také stala matka. D. D tak musí přehodnotit celý svůj žebříček hodnot a změnit svůj dosavadní život. Přesto se snaží, co nejdříve navrátit do práce, kde jí čeká nový případ, který pro novopečenou matku není vůbec jednoduchý.

Neznámý mstitel se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou a chladnokrevně popravil dva muže, kteří mají jednu společnou zálibu. Dětská pornografie.
D. D má tak velmi náročný úkol nejen rozplést složitou síť pedofilů a zjistit, kdo bude další a jak zabránit dalším dětským obětem, ale také se setkává s Charlie, která má jen jeden požadavek, a to aby vyřešila její vraždu...


~

Chyť mě, určitě patří k thrillerům, které byste si neměli nechat uniknout. Nejedná se totiž vůbec o plochý příběh, naopak Lisa Gardner znovu prokazuje svojí genialitu, co se týče propracovanosti, zajímavé zápletky a nečekaného vyvrcholení.
Každý detail je zde jako kousek skládačky, který na konci knihy naprosto přesně zapadne na to správné místo a vykreslí vám tak velmi dobrý a silný příběh.

Musím také ocenit, že si autorka hodně vyhrála nejen s tím, aby policejní postupy byly, co nejblíže realitě, ale také si skvěle pohrává se čtenářem a udržuje ho v neustálém napětí. Kapitoly nejsou výrazně dlouhé a celá kniha vám poskytne hned několik pohledů, které vás přimějí se těšit na to, co vás čeká v příští kapitole.
Věřte mi, že knihu díky tomu jen tak neodložíte, dokud se nedozvíte konec a ještě chvíli poté budete přemýšlet, co dál.

Hodnocení: 4/5*

Přiznám se, že ačkoliv mě příběh pohltil, Najdi ji, se mi líbilo ještě o trochu více.
Pokud bych je měla porovnat, obě knihy, jsou si hodně podobné, ale zároveň každá příběhově úplně jiná. Upřímně si myslím, že v tom spočívá kouzlo knih Lisy Gardner. Čeká vás podobný osvědčený postup, ale vždy vás v něčem překvapí a naprosto vás ohromí.
Určitě jsem nebyla zklamaná, spíše naopak jsem si tuhle o nic méně emotivní jízdu velmi užila a moc se těším na další příběh D. D.

Jedná se o skvělý thriller, který zaujme svou reálností a zároveň rozmanitým prostředím a příjemnými postavami, které vám za krátkou dobu přirostou k srdci. 

Chyť mě, bych vřele doporučila každému, kdo hledá oddechový detektivní thriller se zajímavým tématem a propracovanou zápletkou.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Chyť mě, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.




2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze! :) Musím přiznat, že anotací kniha vypadá hodně zajímavě a zatím jsem o ní neslyšela, ale asi se do ní pouštět nebudu. Pro jistotu si ji jdu ale zapsat, třeba se k ní někdy v budoucnu dostanu. Inspirace na čtení není přeci nikdy dost. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! <3 Ona už je trochu starší vyšla v roce 2013 a nasledovali ji dvě další knihy ze série, ale právě mě taky zaujala a hodně se mi líbila, navíc teď se dá na knižním kubu sehnat za 59,- čemuž se taky těžko odolává :D Doufám, že pokud se k ní dostaneš bude se ti líbit! :)

    OdpovědětVymazat

Instagram