Recenze devatenáctá: Nejtemnější úsvit

Kniha, která oprávněně mává nejen českým bookstagramem, ale její hodnocení na Goodreads jsou také velmi kladná, přesto by si podle mě zasloužila ještě víc pozornosti, než se jí dostává, v následující recenzi vám s radostí tuhle krásku představím a doufám, že vás přesvědčím, že ji nutně potřebujete.



Název: Nejtemnější úsvit
Autor: Aly Martinezová
Vydalo nakladatelství: Ikar
Překladatel: Anna Poskerová
Počet stran: 240
Anotace: Charlotte se stalo to nejhorší, co se může matce přihodit – když se na vteřinu podívala jinam, kočárek s jejím půlročním synem zmizel. I po deseti letech je chlapec stále pohřešovaný a zdrcená Charlotte se plně soustředí na svou práci. Stala se z ní úspěšná pneumoložka, která však odmítá léčit děti, protože nesnese pobyt v jejich blízkosti. Nic nedokáže zaplnit to prázdné místo, které v ní zanechala ztráta dítěte… Jenže pak potká Portera Reese, mladého a okouzlujícího podnikatele, který si v životě taky prošel peklem. Mají jeden pro druhého pochopení a Charlotte má najednou dojem, že konečně něco cítí. Něco vzrušujícího, co už dlouho necítila… naději. Naději na budoucnost, která nebude mít podobu noční můry. Naději, že by mohla zase někoho milovat… Porter je ale otcem dvou dětí a jeho nemocný syn zoufale potřebuje Charlottinu pomoc.

***
Každý v sobě máme temnotu, někdo větší a někdo menší za pečlivě střeženými úsměvy se mnohdy skrývá víc, než si myslíme.

Uplynulo deset let od okamžiku, kdy Charlotte Mills, udělala osudovou chybu, paradoxem zůstává, že sama chtěla pomoci, ale když šlo o ní, setkala se jen se spoustou soucitných tváří.
Časem se naučila svoji bolest dobře skrývat, vystavět zeď, která jí dělila od všech emocí i lidských vztahu. Samota byla vítaná, možná i chtěna, protože nemusela předstírat. Soustředila se tak jen na práci. To jediné, co ji dávalo smysl předtím, i potom osudném dni, kdy všechno ostatní pomalu smysl ztrácelo.
Rozhodla se pomáhat lidem, věnovat jim zvláštní péči a jen možná se tímto způsobem vykoupit z viny, která se neustále ozývala. Tak proč se muselo všechno tak zkomplikovat s příchodem jednoho muže?

Porter Reese není moc dobrý kuchař a přesto vlastní se svým bratrem síť restaurací, není ani moc dobrý otec, ale přesto se snaží, hledá a učí se, zatímco ho pomalu požírá prázdnota, zlost i vztek. Jak ho jen mohla opustit?
Skončil sám a přece to tak není, má dvě malé děti, které jej potřebují. Jeho syn dokonce víc než kdy dřív, je totiž nemocný, každým dnem se mu ztrácí před očima, neustálé záchvaty a návštěvy nemocnic jsou pro ně všechny velmi vysilující, ale jednoznačně vyhrává nejistota, jež se do něj každý den stále více zapichuje ostrými drápy. Co když se jeho syn už z nemocnice nevrátí, co když tenhle nádech bude ten poslední?
Porter musí jednat a za každou cenu získat specialistku doktorku Millsovou, jen kdyby to nemělo jeden malý, ale velmi podstatný háček.
Doktorka Millsová neléčí děti a šance, že by nějaké přijala do své péče je velmi mizivá a pak oni dva toho mají společného víc, než si myslí...


Budu se opakovat, ale Nejtemnější úsvit opravdu považuji za jednu z nejlepších knih z žánru new adult, kterou jsem, kdy četla, příběh je neskutečně propracovaný, plný emocí tak, že vás naprosto pohltí, sežvýká a vyplivne naprosto nepřipravené na to, co si pro vás autorka přichystala. Nejedná se ani o prvoplánovou erotiku, ani plochou romantiku, kde je vše zalité sluncem, jak už samotný název napovídá, setkáte se s temnotou, ale za každým temnem jednou čeká úsvit.

Hodnocení: 5/5*

Přečetla jsem téměř celou knihu za tři hodiny, což už o něčem vypovídá, nedokázala jsem se odtrhnout a prostě jsem musela za každou cenu vědět, jak to skončí. S každou kapitolou jsem byla napjatá a zároveň jsem se celou knihu musela usmívat (pokud jsem zrovna nenadávala na to, jak mi může autorka připravovat takové infarktové momenty).

 Hlavní postavy jsou neuvěřitelně sympatické, správně sarkastické a nechybí tu chemie. Hodně mi to připomínalo styl Colleen Hoover smísený s T.M.Frazier (autorka Kinga) a přiznávám tahle kombinace mi naprosto sedla, do toho přimíchejte lékařské prostředí a je to prostě perfektní. 

Opravdu vřele doporučuji každému, kdo má rád new adult, kde nepřevládá jen erotická a romantická linka (ale ani nechybí), ale hlavní místo zaujímají pocity a pomalejší vývoj, čímž se nenechte zmást, nenarazíte na místo, kde by se nic nedělo, autorka vám opravdu nedá chvíli klidu.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Nejtemnější úsvit, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.



2 komentáře:

  1. Prodáno!!!! Hodila jsem ji na seznam knih, které nutně potřebuji! A že je skoro na samém vrcholu! Colleen Hoover a T. M. Frazier?! Sem s tím! :D SKvělá recenze (a že víš, jak moc jsem se na ní těšila už od tvého instagramového postu) :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! ♥
    Ani nevíš, jakou mám radost, že se ti ta knížka líbila jako mě! :D Doufám, že se taky nemůžeš dočkat pokračování, protože omg, ten konec?! Já myslela, že tu autorku přetrhnu! Akutně chci pokračování. :D Dokonce jsem zjistila, že existuje kniha o Tannerovi, tak snad taky vyjde v češtině. NE snad, prostě MUSÍ! :D
    A koukej tu knížku půjčit i Barče, a běda, že se jí nebude líbit! :D

    OdpovědětVymazat

Instagram