Recenze třicátá první: Zlámané kosti

Zlámané kosti jsou v pořadí sedmý thriller autorky Angela Marsonsové, který se věnuje detektivní práci Kim Stone. Jenže může takový thriller fungovat i samostatně? Série autorky Lisy Gardner ukázala, že ano. Obstála ve stejné zkoušce Angela Marsonsová?


Název: Zlámané kosti
Autor: Angela Marsonsová
Vydalo nakladatelství: Kalibr
Počet stran: 344
Anotace: Mysleli si, že budou v bezpečí. Mýlili se. Zavražděná prostitutka a opuštěné dítě - dva nálezy během jedné zimní noci odstartují další zneklidňující vyšetřování detektiva inspektorky Kim Stoneové. Další, které jí donutí čelit tváří v tvář někomu z jejího hrůzného dětství. Když poté v rychlém sledu někdo v Black Country zabije další tři osoby živící se sexem, každou brutálněji než tu předešlou, je jasné, že první oběť patrně započala řadu „úlovků“ sériového vraha. Ve stejnou dobu se rozběhne pátrání po zoufalé ženě, která nechala své novorozené dítě na stanici. I tento zprvu jasný nešťastný případ odloženého dítěte se však dočká děsivého zvratu... a neméně děsivého odhalení.

***

Zlámané kosti vás zavedou do míst, kterým se každý s radostí vyhne, ale jsou situace, kdy není zbytí a nabízení vlastního těla může být jedinou možností, jak získat peníze ať už na drogy, nebo jídlo. Na přátelství se zde nehraje a všichni znají svá rizika i povinnosti, nález těla další prostitutky v čtvrti Hollytree tak není nic neobvyklého, jenže zde nejde o obyčejné úmrtí bez cizího zavinění.

Příležitostná prostitutka Kelly Roweová byla brutálně zavražděná. Snažila se jen si vydělat na lepší život pro sebe a svojí dceru, přesto zrovna jí potkal ten nejhorší osud.

Jediná stopa, kterou vyšetřovatelé mají je zavede za jim velmi známým jménem Kai Lord, který se vypracoval z vedení gangu na mnohem vyšší pozici, nemá nouzi o peníze a má pod palcem nejlepší právníky, díky tomu je téměř nedotknutelný, alespoň pro policii.
Snaží se jen pomoct ženám v nouzi, jak by s radostí poznamenal. Jednou z nich byla právě Kelly. To, že úroky jsou několika násobně vyšší a nelze je jen tak splatit, už k tomu patří. Je ale tak velkorysý, že těm nešťastnicím nabídne stálou "práci" jako jejich pasák.

Stává se tak prvním podezřelým, ale jak brzy inspektorka Kim Stoneová zjistí, vůbec to nebude tak jednoduché, jak se zdá, naopak s každou novou zjištěnou informací se případ komplikuje stále více.
Jedno je, ale jisté v revíru začal řádit sériový vrah prostitutek a jen ona ho může zastavit.

Tím, ale tahle jízda rozhodně nekončí. Poblíž policejní stanice je nalezeno malé několika měsíční miminko, dobře živené, pečlivě oblečené, ale po matce ani stopy, jakoby se vypařila.
Na záznamech z okolí není nic vidět a jediné vodítko je šál, který u něj byl nalezen, ukazujíc na matku rumunského původu. Současně tak s vyšetřováním Kim a jejího parťáka Bryanta dostane její tým na starost ještě tento zdánlivě jednoduchý případ, kterého se ujímají další dva členové týmu Kevin a Stacey.
Oba případy mají společné jedině to, že stop je zoufale málo, ale bude to nakonec, to jediné, co je spojuje? 

Hodnocení: 3/5*
Na Zlámané kosti jsem se pořádně těšila, zaujala mě anotace, a ačkoliv jsem ještě od autorky nic nečetla, doufala jsem, že to bude podobné jako u již zmiňované Lisy Gardner, kdy jsem začala poslední knihou a dočítala starší knihy. Čekalo mě bohužel zklamání.

Kniha vás hned na prvních stranách vrhne do víru událostí, které působí ze začátku dost zmateně. Každá kapitola je krátká a je věnovaná někomu jinému: neznámým ženám, Kim a Bryantovi, Stacey a Kevinovi. To by tolik nevadilo, naopak se mi líbilo, že v knize čtete hned několik linek, které se odehrávají ve stejnou chvíli, ale z počátku jsem měla opravdový problém se ve jménech i ději orientovat. 
Bohužel mi vůbec nesedl slovosled a styl, kterým autorka píše, nemluvě o úpravě textu. 
Na druhou stranu příběh je hodně zajímavý a myslím, že kdyby kapitoly byly o něco delší, vůbec by to nevadilo. 

Dostávám se tak k hlavnímu bodu téhle recenze, je kniha vhodná, i pokud jste minulé díly nečetli? Jak jsem (i díky instagramu) zjistila, bohužel ne. Znalost předchozích dílů je tu nutná, abyste znali hlavní hrdinku, protože minimálně v této knize se o ní dozvíte jen útržky, související s její minulosti, podobně je to i s jejím týmem.

 Autorka už počítá se znalostí předchozích knih, takže pro nezasvěceného čtenáře, jako jsem byla já, padá kniha na úroveň průměrného thrilleru. Zaujme, je čtivý, ale něco podstatného mu chybí.

Věřím, ale i díky ohlasům fanoušků série, že pokud jste si inspektorku Stoneovou oblíbili v minulosti, kniha vás určitě nezklame. Její mrazivá atmosféra a náhled do světa, který bývá lidem skrytý, ve vás rozhodně vyvolá silné emoce. 

Pro začínající čtenáře této autorky bych určitě doporučila začít prvním dílem pod názvem Němý křik, než se pustíte do dalších knih!


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Zlámané kosti, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram