Recenze třicátá druhá: Růže bílá, černý les

Právě vyšla další kniha, kterou by si podle mě, měl přečíst každý. Růže bílá, černý les je román z období 2. světové války, který vám připomene hrůzy minulosti a rozhodně ve vás vyvolá silné emoce.


Název: Růže bílá, černý les
Autor: Eoin Dempsey
Vydalo nakladatelství: Ikar
Počet stran: 272
Anotace: Píše se rok 1943. V letech před Hitlerovým vzestupem k moci byl domek Gerberových plný smíchu. Ale to je minulost. Franka je nyní sama, otec i bratr jsou ztraceni ve víru války a ona nemá důvod žít. Pak však v lese objeví tělo parašutisty v uniformě Luftwaffe. Rozhodne se neznámému pomoci, ale brzy zjistí, že není tím, za koho se vydává. Dokáží k sobě najít cestu a důvěru, když je proti nim gestapo i sama příroda?

***
Třetí říše je na vzestupu a Německo je naplno pohlceno zvracenou idealogií národně socialistické strany, která pomalu a jistě potlačila všechny projevy demokracie.
Být liberální se rovná jistému vězení ne-li smrti. Města jsou plná vojáků a každý krok, dokonce každé slovo je přísně kontrolováno, není nic nezvyklého, že děti pohlcené vírou v lepší svět nahlašují své rodiče a jedinou funkcí žen je provdat se za vojáky a rodit silné árijské děti. Nemluvě o lidech, kteří jsou prohlášeni za přítěž pro společnost a jsou systematicky likvidování...

"Snaž se netrápit věcmi, které nemůžeš ovlivnit."

 Franka je mladá Němka její blond vlasy a modré oči z ní dělají dokonalou árijku a z počátku si toho považuje. Její vzhled jí otevírá dveře a brzy jí pohltí nadšení z nové ideologie, která si pomalu a jistě podmaňuje celý národ. Noviny jsou plné upravených informací, o tom jak moc se toho změnilo k lepšímu poté, co se k vládě dostal Her Hitler. Sama se rozhodně nevyčnívat a zapojit do Svazu německých dívek, stává se z jednou z nejvýznamnějších členek a je naprosto oddaná boji za lepší budoucnost.

"Kde pálí knihy, tam budou nakonec pálit i lidi."

Jen těžko tak dokáže věřit tomu, že by režim mohl lhát, ubližovat a zacházet s lidmi špatně. Stačí, ale jediná noc. Známá pod názvem Křišťálová, aby jí došlo, že všechny informace, o tom, jak je to, doopravdy jsou pravda. Rozhodne se už dál nepodléhat sladkým řečem a žít sama za sebe, což znamená bojovat za to, co je správné.

Příběh začíná v době, kdy Franka rezignovala na život. Tahle válka jí postupně vzala všechny, které milovala i část jí samotné. Už ji nezbylo nic, kromě staré chaty uprostřed lesů nedaleko jejího rodného města, a tak se rozhodne svůj život ukončit.
V kapse má otcovu starou zbraň a její kroky bezcílně bloudí Černým lesem, který ji připomíná poslední šťastné dny.
Netuší, ale že rozdíl pár kroků jí připraví velké překvapení a nelehké rozhodnutí. Ve sněhu totiž spatří nehybnou postavu, brzy zjistí, že se jedná o kapitána Luftwaffe, který je stále na živu, ačkoliv v bezvědomí, se stále připnutým padákem. V lezavé zimě, která proniká, až do morku kostí se musí rozhodnout, zda tu cizince, zanechá zemřít nebo jej zachrání.

Franka, učiní těžkou volbu, která jí po velmi dlouhé době vlije adrenalin do žil. Netuší, zda je tento muž opravdu člen vojenských složek, nebo zvěd, ale velmi brzy získá podezření, že rozhodně není tím, za koho se vydává.
Což by pro Franku, již pošpiněnou velmi vážným obviněním z minulosti, mohlo znamenat jistý trest smrti.
Přesto nebo právě protože už nemá, co ztratit se rozhodne pomoci. Franka tak zažívá nové, ale také velmi nebezpečné dobrodružství ve světě, který s nikým nemá slitování. 

"Já jsem poznala zlo. Ty jsi ho přijal a stal se jeho součástí."

Svět je ve válce, a pokud jste si mysleli, že tento příběh bude roztomilá romantika, obávám se, že vás zklamu, jedná se o knihu, která líčí události s přesností a naprostou reálností. 
Vhodí vás do světa, kde nikdo nemůže věřit nikomu a i váš přítel může být skrytý nepřítel. Jediná kniha, slovo nebo jiná chyba vás může přivést do krutých spáru gestapa, které rozhodně nemá slitování. 

Hodnocení 5/5*
Neustále mě udivuje, jak byly tyhle věci možné, ale právě v této knize vám autor dokonale nastíní, jak pozvolna vzklíčilo něco tak hrozného, a jak málo stačilo, aby v lidech vyšlo na povrch to nejhorší.

Frančin příběh je oproti ostatním příběhům z období války trochu rozdílný, alespoň z mého pohledu se jedná o jedinečný příběh, už jen tím, že vás jím provází árijka, která mohla žít v relativním bezpečí. 
Další věc, která mně na knize zaujala je bez pochyby ukrytá už v názvu. Organizace Bílá růže pro mě byla poměrně nový pojem, přitom její funkce byla velmi důležitá a myslím, že by o ní mělo vědět mnohem více lidí.

Hodně se mi líbilo, jak přirozeně se příběh pohybuje mezi minulostí a přítomností. Franka, ale i neznámý cizinec odkrývají po kouscích svou minulost, která ani jednoho z nich nešetřila a rozhodně vás čeká několik překvapení, ale i velmi silných momentů. Po dlouhé době se mi stalo, že jsem knihu musela na chvíli odložit, abych dokázala některé situace vstřebat. 

Neměla jsem problém se do hlavní hrdinky vžít a velmi mi imponovalo, že i přes všechno, co prožila, byla velmi silná. Zároveň si, ale zachovávala lidskost. Rozhodně se nejedná se o žádnou super hrdinku, ale obyčejnou ženu, která se nesmířila s režimem a rozhodla se i za cenu vlastního života bojovat.

Závěrem bych řekla, že se jedná o neuvěřitelně čtivou, napínavou knihu, která i přes nelehké téma, podle mě dokáže zaujmout i ty čtenáře, kteří tuto tématiku tolik nevyhledávají, a určitě bych ji doporučila všem, kteří mají rádi spojení kvalitního románu s historickými fakty.  


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Růže bílá, černý les, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

1 komentář:

Instagram