Recenze třicátá: Holka mimo rytmus

Holka mimo rytmus, kniha, kterou netrpělivě vyhlíželi všichni fanoušci Love Simon a Podělaným navrch. Becky Albertalli se nám rozhodla představit jednu z hlavních postav příběhu Simona, jeho nejlepší kamarádku Leah, která příjemně překvapila a v následující recenzi vám přiblížím, proč byste knize rozhodně měli dát šanci (i v případě, že jste předchozí knihy nečetli).


Název: Holka mimo rytmus
Autor: Becky Albertalli
Vydalo nakladatelství: YOLI
Počet stran: 352
Anotace: Navazuje na oblíbený LGBT bestseller Já, Simon. Když Leah bubnuje, obvykle je v rytmu. Ve svém každodenním životě si ale připadá tak trochu mimo rytmus. Má pocit, že nikam nezapadá, dokonce ani mezi své nejlepší kamarády. Jako jediná z nich je jedináček, žije jen se svojí mámou a peněz nemají zrovna nazbyt. K tomu všemu má Leah velké tajemství – je totiž bisexuálka. Nikomu to ale neřekla, a tak ani její nejlepší kamarád Simon Spier, který se nedávno sám přiznal k homosexualitě, netuší, čím si jeho kamarádka prochází. Teď když se blíží maturita a každý míří na jinou vysokou školu, jediná jistota v jejím životě – parta milovaných kamarádů – se rozpadá. Leah najednou neví, co by měla dělat, jak by se měla zachovat a jestli náhodou není čas udělat to, co jí nahání největší hrůzu: Říct jedné konkrétní osobě, že je do ní zamilovaná.

***
Vždycky jsem si přála vědět, jak bude pokračovat příběh Simona Spiera. Jeho totiž nejde nemilovat. Tenhle kluk si mě omotal kolem prstu, zatímco jeho přátele jsem brala celkem vlažně, i když každý z nich měl něco do sebe. 
Když přišla na scénu Leah, byla jsem trochu rozpačitá, v knize byla o něco sympatičtější, což se o filmu říct úplně nedá (popravdě udělali tam z ní celkem mrchu v porovnání s knihou), ale uznávám, že její plný potenciál teprve poznáte.

Leah je tak trochu číslo, její styl oblékání je výstřední, ale jí to nevadí, naopak si to užívá. Na rozdíl od spousty hrdinek je totiž v pohodě s tím, že nemá míry modelky, je při těle no a co? 
Jejím opravdovým problémem není vzhled, ale vztahy s kterými je to o něco horší.
Leah je hodně nejistá a občas působí spíš jako slon v porcelánu, i když se jen snaží své přátele chránit. Nepomáhá ani to, že je spíše uzavřená a jakékoliv projevy emocí pro ni nejsou zrovna jednoduché. 

Nejbezpečněji se proto cítí zahalena vlnou sarkasmu, s tužkou v ruce, s dobrou fan-fikcí a v dostatečné vzdálenosti od všech nástrah vztahů.

Jenže se všechno začne měnit. Její matka a nejlepší kamarádka zároveň si najde vážnou známost. Kapela, kde hraje na bicí, se začne rozpadat. Škola se blíží ke konci a všechny čeká úplně nová kapitola života. 

Vysoká se blíží mílovými kroky a s ní přichází rozloučení se starým životem na střední, ke kterému mimo jiné patří každodenní kontakt s jejími přáteli.

Každý má navíc jinou představu o škole i místě, kam se přesune. Simon s Bramem jsou jako dvě hrdličky, Abby s Nickem jsou už stálá konstanta a Leah je pořád sama.
Tedy ne, že by na tom tak záleželo, nebo že by se jí někdo nelíbil, ale tahle myšlenka je přísně zapovězena. Musela by po hodně dlouhé době otevřít své srdce a ukázat co cítí. 
Přesto se neubrání naivní představě, jaké by to bylo... Kdyby.
Kdyby přitiskla svoje rty k jejím. 
Co kdyby ta osoba nebyla zadaná, byla by dost silná to zkusit a také nést následky? 
Což by v neposlední řadě znamenalo vyjít s pravdou najevo. Byla pro Simona oporou, ale bude to oboustranné? 

Leah má hodně problémů udržet se v rytmu, který se tak rapidně začíná měnit, ale naštěstí není na všechno sama a jak brzy zjistí někdy je lepší tolik nepřemýšlet a nechat věci plynout.


Hodnocení: 5/5*
Leah byla naprosto úžasná. Zamilovala jsem si ji na první přečtení. Její kousavá, sarkastická osobnost mě dostala.  Líbí se mi její styl i to, že na první pohled to nevypadá, ale skrývá toho v sobě víc, než mohou vidět ostatní.

Její myšlení mi bylo blízké, a jakmile jsem začala knihu číst, nedalo se přestat. Stejně jako se Simonem vás čeká zajímavý zvrat a navíc zas o kousek nahlédnete do života všech aktérů, které jste už měli šanci poznat v předchozí knize.

Hodně se mi líbí, že kniha skvěle funguje jako stand alone, protože vás celkem dobře seznámí, jak s prostředím, tak s postavami a v podstatě jde o klasické young adult, ale zároveň velmi dobře funguje, jako pokračování série s lidmi které znáte a milujete (nebo nenávidíte, že Martine Addisone).

Závěrem bych řekla, že ať už jste fanoušek Becky Albertalli nebo ne, tuhle knihu si zamilujete, je sladká, napínavá, se zvratem, který vás překvapí a celá kniha ve vás zanechá ještě dlouho po dočtení příjemný pocit.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Holku mimo rytmus, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

1 komentář:

Instagram