Recenze třicátá čtvrtá: Nejjasnější soumrak

V březnu jsem vám poskytla recenzi na knihu Nejtemnější úsvit: ZDE  a dnes po téměř půl roce vám přináším recenzi na její pokračování.
Nejjasnější soumrak, byl od začátku must have, protože první díl skončil dost dramaticky a já jsem nutně potřebovala vědět, jak to skončí.
Proto musím také nesmírně poděkovat Knižní klub, za to s jakou rychlostí vydali druhý díl! Teď už ale k samotné recenzi, budu se velmi snažit nevyzradit nic víc, než prozradí anotace a přesto vás nalákat. Pro jistotu, ale čtěte jen na vlastní nebezpečí!


Název: Nejjasnější soumrak
Autor: Aly Martinezová
Vydalo nakladatelství: Ikar
Překladatel: Anna Poskerová
Počet stran: 240
Anotace: „Prošli jsme si peklem. Pokud si někdo zaslouží šťastný konec, jsme to my dva.“ Před deseti lety unesli Charlotte syna. Stačila vteřina nepozornosti a malý Lucas beze stopy zmizel. Po dlouhém a bezvýsledném pátrání ale přichází zvrat. Lucas žije. A stojí přímo před Charlotte. Ještě včera by za to dala všechno na světě. Problém ale je, že Lucas o ni nestojí. Má svou rodinu, která ho prý vychovala, a Charlotte je pro něj cizinkou. Láme jí to srdce, mnohem horší je ale strach, že o chlapce kvůli vážné chorobě znovu přijde. A tentokrát navždy.

***
Nejjasnější soumrak vás zavede tam, kde Nejtemnější úsvit skončil. 

"Žádné otázky. 
Žádné soudy.
Žádné přetvářky.
Žádné omluvy."

Charlotte a Porter se potýkají s další těžkou zkouškou, jejich křehkého vztahu, která je tentokrát může stát úplně všechno.

Charlotte konečně našla cestu ven z temnoty, zdánlivě jí čekal ten nejšťastnější konec v podobě života po boku báječného muže. Osud, ale umí být velmi krutý. Jednoho muže jí z života vezme a druhého do něj vrátí.
Každá matka by měla být nadšená, že může v náručí znovu držet svého dávno ztraceného chlapce, přesto je všechno špatně. Měla by být ta nejlepší osoba, s kterou může být, je jeho matka, lékařka, ví jak mu pomoct s nemocným srdcem, ale její chlapec o ní nestojí. Celé dlouhé roky měl jinou rodinu a jen těžko jí po tolika letech může nahradit. Charlotte se musí smířit s tím, že ona nikdy nebude ta, kterou za matku považoval a on už nikdy nebude ten Lucas, jakým byl, když jej naposledy držela v náručí.

"Ani jeden z nás nebyl ochoten ustoupit. Ne když přišlo na to držet se toho jediného světla, které kdy budeme mít."

Porter se ocitá v osobním pekle. Jeho život se během pár minut změnil o sto osmdesát stupňů a rozhodně ne k lepšímu. Ztratil všechno, co mu bylo drahé, ale on nehodlá jen nečině sedět, ani za nic se nechce vzdát toho, co už jednou zachránil. Rozhodne se bojovat všemi možnými způsoby, kterými to jde: láskou, temnotou i právníky, protože nikdo mu nevezme to, co k němu patří, i kdyby ho tahle cesta znovu zavedla do vězení.
Porter nehodlá nechat Charlotte znovu padnout do temnoty, jakou oba zažívali předtím, než se poznali. Na to se jeho život až moc změnil do bodu, kdy už ho nechce vrátit zpět.

"Slabiky a písmena nemusí být sice hmatatelná, ale i tak vám mohou zruinovat celý život rychleji než kulka z pistole."

Oba hlavní hrdinové se ocitají téměř na konci svých sil, přesto se mezi nimi vytvořilo pouto, které je mnohem silnější než láska. Pouze záleží na tom, zda jsou oba dostatečně silní a otevření bojovat, za sebe. Za ně. Jednou už nemuseli být na temnotu sami. Už nikdy nemusí. Stačí, aby překonali strach a bolest, jen tak se může zrodit něco pevnějšího, plného světla, lásky a důvěry.

"Každou noc, když slunce zase zmizelo, na nebi se roztančily hvězdy, které nám připomínaly, že i v temnotě lze vždycky najít světlo."

Hodnocení: 4/4,5*

Snažila jsem se, co nejméně vyzradit, ale opravdu se jedná o skvělou romantickou jednohubku, která vám zrychlí tep a kterou budete doslova hltat.

Příběh je střídavě z pohledu obou hlavních hrdinů, takže nemáte nouzi o syrové emoce a máte tak možnost nahlédnout a pocítit oba úhly pohledu z první ruky.

Co se týká samotné zápletky opravdu se nejedná o lehké téma, přesto se ho autorka zhostila na jedničku. Velmi oceňuji, jak si se čtenářem autorka pohrává a napíná vás téměř do poslední chvíle, kdy už téměř počítáte s nejhorším.

Stejně jako u prvního dílu se mi hodně líbilo, že je kniha zaměřená také na to, jak se vyrovnat s temnotou, kterou si v sobě oba hlavní hrdinové nosí a která je ukrytá v každém z nás, někdo to téměř nepociťuje, ale pro druhého je to každodenní boj. 

Téma strachu, deprese a úzkosti je tak pro mě osobně něco, co v knihách moc ráda vidím. Myslím, že to může hodně lidem pomoct a povyšuje to tak tuhle knihu na další úroveň. 

Jediné, co moje hodnocení trochu snižuje je postava Charlotte, která mi místy trochu vadila, navíc první díl nastavil laťku hodně vysoko, ale určitě mi to nezabránilo v přečtení knihy v rekordní rychlosti a byla jsem opravdu nešťastná, že kniha má jen 240 stran, myslím, že co se týká příběhu Charlotte a Portera dokázala bych si představit mnohem delší knihu, která by mě stále bavila a autorka by měla ještě trochu více času rozvinout příběh, který byl možná trochu uspěchaný.
~
Závěrem bych řekla, že se rozhodně jedná o knihu, která ve vás zanechá silné emoce a styl autorky si člověk velmi rychle oblíbí. Rozhodně je to duologie na kterou nedám dopustit, protože mě neuvěřitelně bavila a nečtu ji naposledy. 

Doporučuji pro všechny, co milují romantiku s erotickým nádechem, trochou dramatu a plnou zvratů, kde vám stránky budou ubývat neuvěřitelnou rychlostí. Nebudete litovat!
~
Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Nejtemnější úsvit nebo Nejjasnější soumrak, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

2 komentáře:

  1. Na tuto knížku se chystám a snad se k ní brzy dostanu. :) První díl byl skvělý, tak doufám, že mě závěr nezklame...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla trochu obavy, ale myslím, že určitě nezklame :) <3 Děkuji za komentář!

      Vymazat

Instagram