Recenze třicátá pátá: Bez rozloučení

Bez rozloučení je kniha, od které jsem neměla velká očekávání, ale nakonec jsem byla velmi příjemně překvapená, jedná se o knihu, která mě po dlouhé době neuvěřitelně bavila a rozhodně je to za mě jedna z nejlepších knih od autorky Samanty Young.


Název: Bez rozloučení
Autor: Samantha Youngová
Vydalo nakladatelství: Ikar
Překladatel: Renata Heitelová
Počet stran: 424
Anotace: Nora O’Brienová utekla z Indiany do Skotska, přesvědčená, že dělá správnou věc. Po třech letech v nové zemi jí však zůstala jen vina a lítost. Pak do jejího života vstoupil Aidan Lennox, starší, světaznalý a přitažlivý hudební skladatel. Ačkoli byli každý z jiného světa, probudili jeden v druhém vášeň a sílu nevzdávat se, navzdory ztrátám, které v minulosti utrpěli. Dokud jim osud znovu nehodil klacky pod nohy. Teď pohání Noru kupředu zlost a bolest. Vztek ji přinutil převzít kontrolu nad životem. Konečně si plní sny, chodí na univerzitu, hraje divadlo, přesně, jak po tom toužila. Soustředí se na své cíle a vyhýbá se tomu, aby jí někdo znovu zlomil srdce. Není to však tak snadné, jak by si přála…

***
Nora nikdy neměla lehký život, potom co její otec onemocněl, musela se vzdát svého snu studovat a stát se herečkou. Nora vždycky toužila z Donovanu vypadnout a žít svůj život, jenže o tom si mohla nechat jen zdát. Potom, co její otec dostal cukrovku a přišel o nohu, šlo všechno z kopce, přišly o peníze a museli se přestěhovat do menšího domu, Nořina matka musela zajistit celou rodinu, zatímco Nora získala novou roli. Pečovatelka na plný úvazek. Nora se téměř smířila se svým osudem, začala pracovat v místním rychlém občerstvení a volný čas tráví péči o otce, přesto by si někdy přála, aby se všechno změnilo, aby jí její rodina podporovala v jejích snech a ona se mohla věnovat tomu, co miluje nejvíc. Divadlo. 

"Když milujete lidi, je snadné najít způsob, jak se obviňovat, jestliže je nemůžete ochránit před trápením. Je to nemožný úkol a skončí to jedině tím, že ublížíme sami sobě, pokud věříme, že to tak není."

Překvapivě tohle je pouhý začátek příběhu. Nora totiž potká někoho, kdo jí změní život.
V Donovanu se  objeví dva mladí Skoti, kteří do města zavítali vlastně náhodou během road tripu po Americe. Jim, Noru ihned okouzlí, a když ji po pár týdnech nabídne jedinou šanci uniknout z města, příjme.
Odejde s ním do Las Vegas. Bez rozloučení. Zanechá ve státech svojí rodinu, která jí potřebuje a odcestuje společně s ním do Skotska, ale jak brzy zjistí, její život se od toho v Americe moc neliší.

"Dala bych cokoli za to, abych byla schopná tak hlubokou lásku oplatit. 
Cokoli. 
Jenže k lásce se nemůžete donutit."

Z velké lásky se vyklubalo obyčejné poblouznění, které rozhodně není tak silné, aby mohlo udržet uspěchané manželství. Tedy jen z její strany a tak se Nora, ocitá sice na místě, kde touží strávit celý svůj život, ale s mužem, kterému nemůže dát to po čem tak moc touží.

Řekli byste, že to by mohlo být všechno, takový příběh by možná vydal na dvě knížky, ale tohle je jen jedna jeho část. Autorka vás ani chvilku nenechá oddechnout a připraví si na vás ještě několik překvapení.

Nora schytá od osudu další krutou ránu a ocitá se v koloběhu neustálých výčitek, užírá ji vina a snaží se všechny emoce potlačit, oddá se tak dobrovolnické práci v nemocnici, kde alespoň na chvíli zapomene a je někým úplně jiným, dokud se neobjeví on.

Aiden Lennox, krásný, velmi úspěšný a starostlivý muž, kterého potká pokaždé za velmi zajímavých okolností a který jako by jí viděl až na dno duše. Nora nechápe jeho náklonnost a jen těžko věří, že by o ní někdo jako on jevil zájem, brzy však zjišťuje, že jeho blízkost ji sice těší a vyvolává v ní něco, co ještě nikdy nezažila, ale zároveň ji stejnou mírou ničí.

"Kdokoli, kdo tě opravdu zná, si rychle uvědomí, že nepotřebuješ někoho, kdo by tě chránil. Potřebuješ někoho, kdo ti naslouchá. Kdo vidí, kdo skutečně jsi."

Upozorňuji vás, ale že ačkoliv se to může zdát, jako všechny romanticko-erotické romány není tomu tak. Nora napříč celou knihou, hlavně hledá cestu. Směr, kterým se má vydat a který by jí pomohl získat jistotu, důvěru v sama sebe a který jí pomůže překonat hluboce zakořeněnou vinu. Vůči rodině, Jimovi, ale hlavně vůči sobě. Rozhodně se nejedná o lehkou cestu a ani lehkou knihu.

Hodnocení: 5/5*

Už se jedná trochu o klišé, ale řekněme, že se velmi lehko zamilovávám do příběhů, které mají co nabídnout. Nemám ráda plochou romantiku, která postrádá logičnost, proto jsem vždy naprosto nadšená, když vyjde kniha jako je tahle. 

Bez rozloučení, je nádherná kniha, která mě ze začátku jen hodně bavila stylem skotské mluvy nebo určitými hláškami hlavní hrdinky, ale brzo se to změnilo z knihy, která vás jen pobaví na knihu, která má co nabídnout, skvělé hlavní charaktery, silný dobře vystavěný příběh, který ač časové linky někdy můžou být problém (pro mě rozhodně), je tak dobře navrstvený, že dostanete víc, než od takové knihy čekáte. 

Jsem nesmírně ráda, že se nám téhle knihy dostalo, dokonce s původní obálkou a za mě je to bez podmínečně nejlepší kniha, kterou jsem od autorky četla a nemůžu se dočkat pokračování téhle série (což, abych uvedla na pravou míru, není pokračování příběhu Nory, ale je to nový příběh ze stejného světa).

Závěrem bych řekla, že tohle je kniha, která by neměla chybět žádné milovnici romantiky a new adult, které rády čtou i něco víc než lacinou erotiku, ale mají rádi i poutavý životní příběh. Knihu bych se rozhodně nebála přirovnat stylem ke knihám Colleen Hoover.
~
Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Bez rozloučení, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram