Srpnové a zářijové knižní tipy - Červená, bílá, královsky modrá, Šarlatán, Čtyřměstí, Imaginární přítel a Dokonalá oběť

Krásný den, dnes pro vás mám pět knih, které mě hodně bavily, a věřím, že ať už hledáte roztomilý LGBT román, příběh podle skutečné události nebo stejně laděné fantasy, rozhodně se vám tenhle nabitý článek bude líbit, ale mám tu i něco pro fanoušky thrillerů, jak hororového tak detektivního žánru.  Už vás nebudu déle napínat a jdeme na to. Přeji vám příjemné čtení!

Červená, bílá, královsky modrá

Autor: Casey McQuistonová Vydalo nakladatelství: Yoli Počet stran: 424Zakoupíte: Zde

Červená, bíla & královsky modrá je o dvou podobných, ale vlastně úplně odlišných světech, které se střetnou dost nešťastným způsobem. Alex je syn, prezidentky USA, který sní o tom stát se politikem, stejně jako ona. Tvrdě pracuje na její kampani, jak jen to jde i se svou sestrou June a kamarádkou Norou, reprezentují Bílý dům, aby jako následující generace dokázali, že jsou ideální nástupci. Alex je hodně cílevědomý a záleží mu na tom, aby v očích své matky i otce dokázal, že je stejně schopný politik. Navíc se blíží nové volby a všechno jde hladce, dokud Alex nezpůsobí mezinárodní skandál. Na Královské svatbě způsobí něco naprosto nevhodného a dětinského, za což podle něj nemůže nikdo jiný než dokonalý princ Henry, který ho rozčiluje vším, co dělá. Už od jejich prvního setkání, ho nemá rád a tím, co se stalo je všechno ještě horší, bohužel, aby urovnali napjaté mezinárodní vztahy, jsou Alex a Henry nuceni trávit čas společně, a předstírat, že jsou nejlepší přátelé pod sluncem, ale co když, pod povrchem není jen nenávist, ale něco jiného? Co když princ vlastně není tak nesnesitelný, jak si Alex myslel? A proč Alexe tak baví vyměňovat si s princem po nocích e-maily a potají se usmívat nad zprávami, které mu zlepšuji nudné konference. Ale může tohle vůbec fungovat? Syn prezidentky a dědic koruny, člen samotné Královské rodiny. Navíc každý v jiném světe, nucení chovat se podle společenských konvencí, ať už přátelství nebo láska jsou v tomhle světě zakázané, ale proč je porušovaní zákazu tak zatracené lákavé?

Hodnocení: 5/5*
Tahle kniha je naprosto skvělá, dlouho jsem se u knihy nesmála nahlas, neculila se u ní a nechtěla ji číst každou volnou minutu. Alex i Henry mně neuvěřitelně bavili, a myslím, že jak fungovaní Bílého domu, tak Královské rodiny a k tomu náležící politická scéna tu byla popsaná hodně reálně. Takže pokud hledáte vtipnou, roztomilou, romantickou knihu, se silným příběhem, která vás naprosto pohltí, vřele doporučuji, za mě must read a nejlepší romantická kniha roku 2020!

Šarlatán
Autor: Klíma Josef, Epstein Marek, Vydalo nakladatelství: Kalibr, Počet stran: 232, Zakoupíte: Zde

Šarlatán popisuje životní příběh Jana Mikoláška, léčitele a bylinkaře, ke kterému mířili stovky lidí denně, jen aby je prohlédl a pomohl jim, k diagnostice mu stačila lahvička moči a hned měl jasno, jaké potíže dotyčného trápí. Přesto, že po něm šlo gestapo, a nakonec ho dohnal komunistický režim, který po něm šel ještě tvrději. Jan Mikolášek, neustoupil ze svého přesvědčení a svým darem pomáhal léčit i nadále. Nedělal mezi lidmi rozdíly a podle jeho odhadu mu pod rukama prošlo až 5 a půl miliónu lidí, včetně několik známých osobností z řad herců, zpěváků i politiků, dokonce léčil i prezidenta Zápotockého. Bohužel jeho jméno dnes už téměř nikdo nezná. Což je škoda myslím, že o to víc je důležité sdílet jeho příběh, jedná se o výjimečného člověka, který se nepoddal špatnému zacházení, ani se nenechal zlomit, ačkoliv sám neměl moc štěstí v životě a ještě méně v lásce, kterou zahořel ke svému asistentovi v době, kdy homosexualita nebyla přijímaná, ale trestána.

Hodnocení: 5/5*
Rozhodně tuto knihu doporučuji, každému, kdo rád čte příběhy napsané podle skutečných událostí. Jedná se o poutavý příběh, plný emocí, který má nejen silný lidský příběh plný lásky i (sebe) nenávisti, ale má i historickou hodnotu, kdy se jedná o výpověď předešlé nelehké doby, která bez rozdílu potlačovala všechno a všechny, kteří se jim nehodili. Ráda bych vám také doporučila úžasné audio-knižní zpracování, v kterém knihu čte skvělý Lukáš Hlavica a doslov přímo jeho autor Josef Klíma, který zodpovídá nejčastější otázky, které kolem příběhu Jana Mikoláška panují.

Ve stínu Oskeruše - Čtyřměstí
Autor: Theo AddairVydalo nakladatelství: Laser, Počet stran: 424Zakoupíte: Zde

Na kraj světa, nekončilo zrovna dobře, a tak jsem se nemohla dočkat další knihy, která celou duologii uzavírá. Jakmile vyšla, hned jsem se pustila do čtení a musím říct, že Čtyřměstí splnilo přesně to, co jsem od knihy očekávala, ale dostala jsem ještě mnohem víc. Postavy jsou propracovanější a mají více prostoru a na rozdíl od předešlé cesty a retrospektivnímu vyprávění se tentokrát příběh drží v přítomnosti, kde mají hlavní hrdinové další nelehký úkol Zničit Čtyřměstí. Tereza i přes poslední pro ni velmi nevydařené putování tria, neupustila od svého plánu a tentokrát má v kapse velkou zbraň, která zlomeného Kira rozhodně přesvědčí o tom, aby svůj úkol tentokrát splnil. Ale Kiro, i Anastázie jsou, už chytřejší a i když je čeká spousta nástrah a překvapení, nedovolí Tereze všechno zničit. Rozhodnou se pro cestu, která znamená velké změny, spoustu úsilí a občas i nějakou lest, přesto, pokud se jim jejich záměry podaří, zachrání tisíce lidských životů. A to za to přeci stojí!

Hodnocení: 5/5*
Miluju Kira, Nasťu i Dárka, miluju to, co si pro nás Theo připravil, to jak kniha působí, cela její atmosféra, na mě dýchá pohodou, a při čtení mi bylo hrozně dobře. Znovu jsem se s jeho knihou cítila, jako když se zachumláte do chlupaté deky a v dlaních držíte voňavou horkou čokoládu, je to takový ten téměř nepopsatelný pocit pohody, který z jeho stylu vyprávění úplně srší a všechny jeho knihy pro mě zatím měli tohle neodolatelné kouzlo. Stejně tak jsem si na ně vždy vyhradila dostatek času, abych si je dokázala správně vychutnat, ale zároveň jsem je schopná zhltnout jako malinu. Čtyřměstí jsem si užívala od první do poslední stránky a věřím, že si tuhle knihu s radostí přečtu znovu, protože to bylo skvělé - láska, napětí, boj, síla, to jak se hlavní trio doplňuje, vyspěje a bojuje společně, je prostě dokonalé. Děkuji @theo.addair 💕Obě knihy, moc doporučuji všem, kteří hledají kvalitní LGBT+ fantasy, které vás zahřeje a zároveň vás nejednou udrží v pořádném napětí, jak tenhle příběh dopadne.

Imaginární přítel
Autor: Stephen Chbosky , Vydalo nakladatelství: Kalibr, Počet stran: 656, Zakoupíte: Zde

"Můžeme spolykat svůj strach, nebo se nechat spolykat strachy." 
Christopher je obyčejný sedmiletý kluk, má problémy se čtením a celkově mu to ve škole moc nejde, ale snaží se hlavně kvůli své mamince, s kterou společně utekli a odstěhovali se do města Mill Grove, pryč od muže, který neměl k ráně daleko. Nemají moc peněz, ale Christopherova maminka Kate se snaží pro svého syna udělat, všechno, co může. Spolu to celkem zvládají. Kate si najde práci, Christopher si najde nové kamarády a nebýt toho, že jednoho dne po škole ho něco neznámého nezavede do blízkého Apoštolského lesa, a on se tak následně ztratí na celých 6 dní, všechno by bylo úplně normální. Když se Christopher vrátí, není zraněný, ale ani si nic ohledně svého zmizení nepamatuje. Jediné, co mu zůstalo v paměti je popis hezkého pána, který mu dělal společnost… Šerif, se snaží najít zmíněného muže, ale v lese po něm nejsou žádné stopy, nikdo nic neviděl, a tak je nucen případ odložit s tím, že je důležité, že chlapec přežil bez jakýchkoliv zranění. Je to vlastně takový malý zázrak. Život se pomalu vrací do starých kolejí, Christopher se vrátí zpět do školy, ale něco je jinak. Zjišťuje velmi zvláštní věc, najednou se mu nepletou písmenka a i čísla mu nedělají problém, je to skoro jako zázrak a není jediný. V hlavě se mu objeví hlas, který jakoby odhaloval věci, o jeho okolí. To co bylo jeho dětské mysli skryto je najednou úplně jasné, má to ale háček, s jeho nově nabitými schopnostmi má i jeden úkol. Musí postavit v lese stromový domek, do vánoc, pokud to neudělá, hrozí, že se stane něco hrozného. Nejen jemu, ale celému městu a tak Christopher neváhá a vrací se do lesa, za hezkým pánem. Ten mu přece nechce ublížit, od začátku se mu snaží pomoct a všechno, co způsobuje je pro jeho dobro, nebo snad ne? To všechno je totiž jen začátek jeho cesty ke světu, který ho může hodně naučit, ale také je velice nebezpečný a všechno, co získá, si na něm vybírá krutou daň.

Hodnocení: 5/5*
Imaginární přítel je skvělá kniha, která  mi hodně připomínala knihy Stephena Kinga, autor sám se jimi hodně inspiroval a musím říct, že se mu to hodně povedlo, protože, přiznávám, zažila jsem s touhle knihou pár velmi nepříjemných chvil, i když v tom nejlepším slova smyslu. Kniha začíná vcelku nevinně, ale čím hlouběji se do ní dostáváte tím působivější, silnější a drsnější příběh získáváte. Musím opravdu vyzdvihnout, jak moc se autorovi povedlo vytvořit tu správnou hororovou atmosféru a i když jsem zezačátku čekala thriller, nakonec mě hororové ladění opravdu hodně bavilo, a tuhle bichli jsem přečetla v rekordním čase, kdy jsem si na konci vážně přála, aby měla pokračování. Myslím, také, že autorovi změna žánru hodně sedla a pokud se vám líbila jeho prvotina Ten, kdo stojí v koutě, nebála bych se Imaginárního přítele zkusit. Pevně věřím, že tahle kniha je pro všechny fanoušky hororů a thrillerů něco, co by nemělo žádnému fanouškovi doma chybět!

Dokonalá Oběť
Autor: Emma Kavanagh, Vydalo nakladatelství: Kalibr, Počet stran: 368, Zakoupíte: Zde

Detektiv Alice Parrová se po vážné nehodě vrátila zpět do práce, ale stále na sobě pociťuje její následky. Přesto je návrat do práce příjemné rozptýlení do doby, než se objeví pachatel, který celý její svět otočí vzhůru nohama. Alice dostává případ pokusu o vraždu mladé ženy v parku, kterou nalezne živou, ale silně krvácející, s podříznutým hrdlem, a několika bodnými ranami. Tenhle případ se, ale hned od začátku liší. Nejen, že je přítomná přímo u záchrany jejího života, ale zároveň zjišťuje, jak málo toho o oběti vědí. Neznají její jméno, na kamerách je vidět jen velmi málo a čím hlouběji se do případu Alice  dostává, zjišťuje, že je mnohem komplikovanější, než se na první pohled mohlo zdát. Celý případ se tak pro ní začíná stávat osobní záležitostí. Alice je pevně rozhodnutá dopadnout pachatele za každou cenu, ale brzy zjistí, že je to jako chytat ducha. Jejich pachatel je vždy o krok napřed a navíc mistr převleků. Dokáže se vetřít všude a úspěšně tak zničit všechna vodítka, která k němu vedou, a pěkně si tak s policií pohrávat.  Někdy to dokonce vypadá, že si tuhle zvrhlou hru na kočku a na myš užívá, a aby toho nebylo málo, oběť upadne do kómatu a nelze ji identifikovat, a tak se Alice ocitá ve slepé uličce, dokud nenajde něco, co jí ukáže, že jejich pachatel nevytvořil tak dokonalou oběť, jak si myslel. Ale  vyvstávají tu i další pochybnosti o tom, kdo je tu vlastně oběť? A co přesně je vlastně jejich oběť zač?

Hodnocení: 3,5/5*
Tahle kniha má skvělý potenciál, přesto za mě by mohla být akčnější. Napínavé části střídají nudnější pasáže, přitom se jedná o opravdu skvělý náměť, a až dokonce jsem vůbec netušila, kdo je vrah. Také se mi líbilo, že autorka v knize zmínila a propojila dva odlišné policejní světy, jeden v Londýně, kde kniha začíná a druhý na Manhattanu, kde se začíná celá síť rozplétat. Hlavní hrdinka mi nevadila, ale ani mi nebyla tak sympatická, jako obvykle ženští detektivové bývají, stejně jako náměť měla spoustu nevyužitého potencionálu, který tak trochu zanikl. Vlastně až na konci knihy jsem se do příběhu naplno ponořila a docela by mě zajímalo, pokračování. Jsem velmi zvědavá, zda se vážně jedná o první díl připravované trilogie a opravdu se ještě s Alicí setkáme. Tak jako tak příběh detektiva Alice Parrové, dohromady tvoří celkem zajímavý a nenáročný detektivní thriller, který doporučuji každému, kdo hledá hodně zamotaný příběh, kde až dokonce nebudete tušit, kdo je "vrah".


Za poskytnutí knih k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihy zakoupíte se slevou.

Četli jste některou ze zmíněných knih, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram