Recenze třicátá šestá: Na útěku

Krásný den, dnes pro vás mám recenzi na thriller, který by vás rozhodně neměl minout, pokud máte rádi nelehké téma jakým jsou drogy a vyšetřování na vlastní pěst, které se zvrtne v boj o život.


Název: Na útěku
Autor: Harlan Coben
Vydalo nakladatelství: Kalibr
Překladatel: Irena Steinerová
Počet stran: 376
Anotace: Ztratili jste dceru. Je závislá na drogách a násilnickém partnerovi. Navíc dala jasně najevo, že nechce, abyste ji hledali. Pak ji náhodou zahlédnete hrát na kytaru v newyorském Central Parku. Už to však není ta dívka, kterou si pamatujete. Tahle osoba je zfetovaná, vyděšená a až po krk v problémech. Ani na vteřinu nezaváháte. Jdete za ní a prosíte ji, ať se vrátí domů. Uteče pryč. Pronásledujete ji do temného a nebezpečného světa, o jehož existenci jste doposud ani netušili. Vládnou tam zločinecké gangy, hlavní měnou jsou drogy a vraždy jsou na denním pořádku. Nyní je v sázce i váš vlastní život. A nikdo už nikde není v bezpečí.

***

Někdy vám ani úspěch nezaručí dokonalý život. Své o tom ví Simon. Vybudoval si úspěšnou kariéru finančního poradce, doma na něj čeká krásná neméně úspěšná žena, která je současně dětskou doktorkou a donedávna i tři krásné, zdravé a chytré děti. Jeho nejstarší dcera Paige se dostala na univerzitu, rozhodovala se o svém novém životě, vybírala si obor, který jí bude nejvíc bavit a občas se cítila trochu osaměle odtržená od rodiny, ale Simon tomu nevěnoval velkou pozornost. Věřil, že jeho dcera to zvládne. Nemohl tušit, co se stane. Někdy si až zpětně uvědomíte ty drobné detaily, kterým jste měli věnovat pozornost, ale člověka obvykle napadají ty nejlepší řešení, až když je pozdě.

Paige je totiž závislá na drogách. Feťačka. Smažka, která je ochotná krást jen, aby měla na další dávku. Začalo to pozvolna, dcera se jim pomalu vzdalovala, našla si nového přítele a najednou se ze Simonovy krásné holčičky stalo tohle. Snažil se jí pomoct. Přeci jen je těžké nenabídnout pomoc vlastnímu dítěti. Stále věřil, že to dokáže, ale naděje se stále ztenčovala, až jednoho dne padlo rozhodnutí, nebudou se snažit jí znovu hledat a pomáhat jako tolikrát předtím. Simon, ale nedokázal jen sedět a pomýšlet na to, kde zrovna jeho dcera je nebo co tam dělá. Vydává se jí hledat, ale neúspěšně, až jednoho dne se dozví, kde jí najde...

Simon jí najde, ale ne zrovna úspěšně, vlastně se celá jeho akce zvrtne potom, co dá pěstí jejímu příteli a jeho dcera znovu zmizí.

V tuhle chvíli jsem čekala, že se vývoj událostí bude pohybovat kolem Paige a jejího přítele Aarona, možná že je Simon najde a setká se tváří v tvář rozhodnutí, zda toho parchanta zabije, ale už v tuhle chvíli jsem autora naprosto neodhadla a čekal mě překvapivý zvrat.

Opravdu se stala vražda a opravdu je Simon podezřelý, ale Simon to neuděl. Kdo potom? Paige? Byla by ta nejpravděpodobnější osoba, jenže se vypařila. Zmizela, nikde po ní není ani stopy a Simon se ocitá tam kde byl jen s rozdílem, že jeho dcera může být ve vážném ohrožení.

V tuhle chvíli se na scéně objeví Elena Ramirezová, bývala vyšetřovatelka FBI, která se celkem obstojně živí jako soukromý detektiv a velmi ráda by si promluvila s Page, protože ta je jediné pojítko s jejím novým případem, zmizelým Henry Thropem.

Co by s ním, ale mohla mít zrovna Page společného? Drogově závislá a poměrně dobře zajištěný mladík z bohaté rodiny nejdou zrovna k sobě. Simon společně s Elenou začnou pomalu a jistě odkrývat kousek po kousku tenhle na první pohled jednoduchý případ, který má ale k jednoduchosti daleko a můžu vám zaručit, že vám připraví spoustu překvapení i vás samotné nejednou potrápí.

Autor totiž dokázal skloubit velmi emocionální zpověď zoufalého otce s velmi zajímavým příběhem o na půl profesionálním vyšetřování v touze nalézt svojí dceru s odkrýváním pravdy, která měla zůstat dávno skrytá a může všechny účastněné připravit o život.

Hodnocení: 5/5*

Harlan Coben byl pro mě do nedávna neznámý autor, v žánru thrilleru stále objevuji nové a nové autory, někteří mě nadchnou více, jiní mají svoje mouchy, ale Harlan Coben byl ohromným překvapením. Postupně si získával můj zájem pro mě atraktivním tématem (drogy, rodinné vztahy) a pak mě naprosto pohltil vyšetřováním vraždy a pátráním po jediném člověku, který by mohl být svědek, ale tím autor nekončil a stále na původní kostru nabaloval nové a nové zápletky, které k sobě, ale naprosto skvěle pasovali. 

Všechno do sebe skvěle zapadá a po dočtení vám na rtech zůstane jen tiché wow. Možná za moje hodnocení můžou Nízká očekávání, ale tenhle příběh mi sednul a poutavý styl jakým je Na útěku psáno mě hned pohltil a připravil mě o pár vzácných hodin spánku.

Chvíli jsem váhala se zařazením detektivní, protože to rozhodně nepatří mezi klasické thrillery, kde je na stopě zkušený detektiv, myslím, že i to, že je hlavním vyšetřovatelem obyčejný člověk, i když se k němu postupně přidává zkušený detektiv, může být pro čtenáře atraktivní. 
Převládá zde motiv, že otec je ten, kterého nic a nikdo nezastaví v tom nalézt svou dceru a to za mě osobně byla trefa do černého.

Závěrem bych řekla, že pokud jste fanoušci thrillerů, který se věnuje nelehkému tématu, jako jsou drogy a zároveň máte rádi pátrání ve kterém pomalu odkrýváte pravdu, tohle dílo by vám rozhodně nemělo uniknout.

~
Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Na útěku, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram