Recenze dvacátá první: Nevím kudy kam

Hledáte příjemnou oddechovku? Nenechte se odradit názvem, Nevím kudy kam, je kniha nabitá emocemi. Nečekají vás však jen ty negativní, ale i spousta pozitivních a hlavně příběh tři nelehkých osudů, který vás naprosto vtáhne. Gayle Forman znova dokázala jak komplexní a skvělý dokáže napsat příběh nejen pro čtenáře young adult. 


Název: Nevím kudy kam
Autor: Gayle Formanová
Vydalo nakladatelství: YOLI
Překladatel: Lenka Faltejsková
Počet stran: 248
Anotace: Od autorky bestselleru Zůstaň se mnou (If I Stay)
Freia, Harun a Nathaniel. Tři osamělí teenageři, jejichž životy se osudově protnou během jediného dne v New York City. Freia přišla o hlas při natáčení debutového alba a teď má strach, že přijde i o své fanoušky. Úzkostlivě sleduje sociální sítě, pročítá se nekončícím množstvím komentářů a doufá, že na ni nezanevřou. Jsou totiž to poslední, co jí v životě zbylo… Harun plánuje útěk z domova. Chce být s tím, koho skutečně miluje a jeho rodina mu v tom brání. Čas se ale krátí a on musí jednat rychle. Zítra už by totiž mohlo být pozdě… Nathaniel přijíždí do New Yorku, aby se vyrovnal s rodinnou tragédií, která ho uvrhla do těžké deprese. Celý jeho život se ze dne na den obrátil vzhůru nohama a přestal dávat smysl… Když na sebe tahle trojice náhodou narazí v Central Parku, žádný z nich nemá tušení, že společně stráví den, na který nikdy nezapomenou.

***
Jeden den, tři lidé, každý úplně jiný a přesto mají všichni tolik společného, neví kudy kam.

Freya je slavná vycházející zpěvačka, její odlišný vzhled a zvučný hlas si získal mnoho fanoušků. Měla by být šťastná, ale potom, co jí zradí hlas, začne pochybovat o sobě i o svém životě. Není si jistá, kam vlastně vůbec směřuje.
Jediné, co ví jistě, že každý další den bez hlasu znamená čím dál menší šanci vydat album a bez něj z ní nebude nikdo. Její sláva uvadne a nebude mít nikoho, kdo by jí miloval a obdivoval, ale co jí možná trápí ještě víc, že nikdo nepřipouští, že by mohla být někdo jiný, ani ona sama si nedovoluje uvažovat nad záložním plánem, ale co pokud už nikdy nebude zpívat?

Harun je muslim, jeho rodiče sice emigrovali z Pákistánu do Ameriky, ale zachovávají si své tradice, kterým učí své děti, proto jsou velmi rádi, že se Harun, na rozdíl od svého staršího bratra chová jako hodný chlapec, který si jednou zajisté vezme dívku z rodné vlasti.
Jenže netuší, že Harun už od dětství věděl, že je jiný, ačkoliv se to snažil v sobě skrývat jako to největší tajemství, které se nikdo za každou cenu nesmí dozvědět. Vše se zhroutilo, když potkal Jamese. Tenhle kluk mu otevřel svět, ale Harun ví, že jeho rodina by byla zklamaná, je si tím tak jistý, že se ani nepokusí vyjít s pravdou ven, ví, jak to dopadá, jak to dopadlo u Jamese a mnoho dalších kluku. Harun se tak ocitá v nelehké situaci. Rodina nebo jeho pravé já?

Nathaniel může působit jako obyčejný kluk, jediné, co na něm vyčnívá je jinak barevné oko a překvapivá zamlklost kontrastující s jeho přitažlivým vzhledem. Nathaniel předtím býval sportovec. Bezstarostný kluk, který míval sny. Vždycky zbožňoval svého otce, obdivoval ho a užíval si jeho pozornosti, komu se poštěstí, aby jeho táta byl dobrodružný jako dítě, je přeci skvělé mít si s kým hrát a tvořit soukromé společenství, dokud nedospějete a nezjistíte, že jste na všechno sami. Matka má nový život, který Natea nezahrnuje a otec není schopen se o ně postarat, přesto si to Nathaniel nepřipouští, znamenalo by to totiž, přiznat si že je opravdu na všechno sám.


Co ještě více dodat věřím, že budete stejně jako já smutnit s Freyou. Bude vás bolet srdce pro Haruna a budete doufat pro Nathaniela, ale stejně tak se budete usmívat a těšit z jejich společného, místy absurdně komického dobrodružství, kdy se tři ztracené duše za zvláštních okolností setkají a jen těžko se loučí. Kdo jiný vám totiž dodá potřebnou odvahu než dva naprostí cizinci? 

Hodnocení: 5/5*
Původně jsem si byla jistá, že si kniha nezíská tak vysoké hodnocení, přesto jsem se do ní zamilovala. Gayle Forman má totiž v něčem velmi okouzlující styl, který vás pomalu vtáhne do sebe. Jde až na hranu, doslova na dřeň. Rozebere vás kousek po kousíčku a pak vás pomalu skládá dohromady a vy si opravdu přejete, aby s finále přišel happy end.

Vykreslení postav i jejich života, je úžasné a i když tu máme střet několik kultur i odlišné orientace, neuzurpuje si ani jeden charakter místo jen pro sebe a ani zde nenajdete žádnou vynucenou žádost o pozornost nebo prvoplánovost, vše má svůj smysl a celá forma je hrozně příjemná.

Tuhle knihu jsem si zamilovala, možná i díky tomu, že sama se někdy ztrácím. Myslím, že každý byl někdy na rozcestí nebo doopravdy netušil, kam směřovat a i když vám možná tahle kniha nepomůže najít cestu, ukáže vám, že nic není ztraceno a nikdy na to nejste sami.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Na dostřel, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.

2 komentáře:

  1. Teda, tak vysoké hodnocení jsem nečekala! Knížka mi doma leží už fakt dlouho, tak tím spíš mám teď chuť se do ní pustit :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  2. Okamžitě bych stejně vysoké hodnocení knize dala, nebýt toho konce. :(
    Ten mě zamrzel. :D Autorka to tak hezky vedla, opravdu nečekaně, s nádechem tajemna, kdy jsem netušila, co mě čeká na další stránce, a pak bum! Ona to utnula?!
    Grrr.. fakt jsem si rvala vlasy. :D
    Jako, já fakt doufám, že autorka napíše nějaké další knihy s těmito hrdiny!
    A vzpomínáš si na tu písničku, Bílé šaty? Ona opravdu existuje a je perfektní! Hodila jsem ji do své recenze, tak pokud bys ji chtěla slyšet, najdeš ji tam. :D

    OdpovědětVymazat

Instagram