Recenze třicátá devátá: Tamařino souhvězdí

Tamařino souhvězdí je velmi silná kniha, která v sobě ukrývá hrozně moc ze života, autorka Anna Musilová po Černooké znovu dokázala, proč se vyplatí číst české autory a já jí za tuhle knihu neskutečně děkuji. Hned ze začátku si troufám, říct jen jedno tohle si prostě musíte přečíst a v následující recenzi vám přiblížím, proč. Přeji příjemné čtení!


Název: Tamařino souhvězdí
Autor: Anna Musilová
Vydalo nakladatelství: Yoli
Počet stran: 320
Anotace: Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. Jedinou spřízněnou duší je její nejlepší kamarádka Johana, sarkastická mladá novinářka, která má navzdory drsné fasádě sama problémů až dost. Všechno se ale začne obracet vzhůru nohama, když v kavárně potká o několik let starší Tamaru. Tamara ji fascinuje a zároveň děsí – její tajemnost i náhlý příval citů, který k ní Liv začne chovat. Tehdy ještě netuší, jak moc měsíce strávené po Tamařině boku ovlivní zbytek jejího života…

***
"Psaním otevřeš všechny rány a bolí to. Ale když pak skončíš, je to úleva. protože neděláš, že to neexistuje, ale položíš to před sebe a najednou ti nezbyde nic jiného, než to přijmout."

Liv toužila po tom stát se fotografkou, jenže osud má někdy jiné plány, a potom, co ji na studii fotografie odmítnou, je na dně. Už nemá důvod dál odkládat nástup na práva, která její otec tak schvaluje, a který se jejím selháním, akorát utvrdil v tom, že měl zase jednou pravdu.

"Jak, že to bylo? Lidi vždycky chtějí víc, než mají. Anebo něco, co už mít nemůžou."

Liv tak, studuje obor, který jí nebaví, nechce jej dělat a vlastně v něm nenachází smysl života, zatímco volný čas tráví prací v kavárně, která jediná ji dává pocit určité soběstačnosti, jen díky ní může žít ve společném bytě s její nejlepší kamarádkou Johanou, která je jí neuvěřitelnou oporou, ačkoliv i ji zužují, její vlastní démony.

Jenže stále se nad ní vznáší otázka zda může znovu uspět v tom, co jí do nedávna naplňovalo? Je pro ní velmi těžké učinit konečné rozhodnutí, které by bylo jen její a tak se zmítá mezi touhou splnit si sen, ale velkou pochybností. Už jednou ji odmítli, co když se to stane zas? Zvládla by další odmítnutí? Nebo by pro ni znamenalo konec se vším, co tak moc milovala, ale co bude potom?

"Pravda byla prostě taková, že potřebovala aspoň v jednom aspektu života cítit, že má věci pevně ve svých rukou."

A pak se na scéně objeví Tamara, tajemná dívka, která se začne objevovat v kavárně, kde Liv pracuje a naprosto ji uhrane. Liv jí má plnou hlavu, a po dlouhé době pocítí nutkání někoho vyfotit, což vede k vývoji, který sama nečekala, ačkoliv někde v skrytu duše tušila, že to tak je.
Tamara je pro ni jako odpověď, která zodpovídá všechny její otázky, podlehla jejímu kouzlu, ale neví, že Tamara ukrývá velké tajemství, které ji může naprosto zničit.

"Lesba, gay, hetero, bisexual, vynechala jsem něco? Vytetuj si to třeba na čelo. Za tím vším jsme ale všichni lidi, co se občas zamilujou do jiných lidí z důvodů, který nedokážeš pojmenovat."

Hodnocení: 5/5*
Tamařino souhvězdí je nádherně a citlivě napsaný příběh, o lásce, přijetí sama sebe, snech a boji s vnitřními démony. Liv jsem si hned oblíbila, z velké části, protože jsem se v ní mockrát viděla a myslím si, že rozhodně nejsem jediná, kdo se v jejím životním příběhu najde, protože přechod do dospělosti a naučit se stát sám za sebou, věřit si a neztrácet víru v sebe je něco, s čím se minimálně mladší generace potýká velmi často. 

Na knize se mi také hodně líbilo, jak se současnost prolíná s budoucností pomocí deníkových zápisků z Edinburghu, což příběhu dává úplně nový rozměr.  Díky, čemuž se těšíte na každou další stránku, která vám odhalí trochu více z celého příběhu.

 Příběh jako celek je dokonale vyvážený a naprosto vás dostane svojí  hloubkou a propracovaností, opravdu jsem si jeho čtení moc užila a nemůžu se dočkat, až Anna Musilová napíše další knihu, protože s každou napsanou knihou se naprosto překonává.

  Rozhodně můžu Tamařino souhvězdí doporučit každému kdo má rád čtivé, silné příběhy ze života, o přátelství, lásce, snech, ale i psychických problémech a pocitech, které si v sobě nese každý z nás.

~
Za poskytnutí knihy k recenzi bych ráda poděkovala Radkovi z Euromedia a Knižnímu klubu, kde knihu zakoupíte se slevou: ZDE

Četli jste Tamařino souhvězdí nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.


1 komentář:

Instagram