Recenze třicátá třetí: Strážce ztracených měst

Už jste slyšeli o knize Strážce ztracených měst? Pokud ne, je správný čas to napravit, protože se jedná o knihu, do budoucna fantasy sérii, která rozhodně stojí za vaší pozornost.


Název: Strážce ztracených měst
Autor: Shannon Messenger
Vydalo nakladatelství: Ocelot
Překladatel: Radka Kolebáčová
Počet stran: 400
Anotace: Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnosti, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.

***
Sophie byla vždycky výjimečná, ve škole vynikala nad ostatními svou inteligenci a fotografickou pamětí, bohužel ani jedno z toho z ní nedělá zrovna populární členku třídy. 
Naopak ve škole je ta divná, bez přátel, která zná všechny odpovědi na otázky učitelů a ani u toho nemusí dvakrát dávat pozor, aby toho nebylo málo, má ještě jednu schopnost, slyší hlasy, přesněji řečeno myšlenky, které na ní utočí ze všech stran. Všechno přičítá úrazu hlavy, který měla, když byla malé dítě a snaží se to ignorovat, dokud nepotká Fitze, kluka s průzračně modrýma očima, který jí obrátí život vzhůru nohama, jedinou větou. 

"Chceš říct, že jsem... vetřelec?"
"Chci říct, že jsi elf."

Sophie je elfka, což je jen těžko uvěřitelné, dosud znala elfy jen z pohádek, ale Fitz vypadá jako člověk, zdráhá se tomu všemu uvěřit a považuje toho kluka za blázna, dokud se nestane nehoda, kde prokáže doslova nadlidskou sílu, když se zachrání před jistou smrtí. Fitz ji následně pomocí světelného paprsku přenese do jiného světa, o kterém se jí ani nesnilo. Barvy jsou zde čistější, lidé krásnější, a jsou tu všechna zvířata, na které si jen vzpomenete, včetně vyhynulých druhů jako jsou dinosauři, co jí, ale nejvíce překvapí, jsou dávno ztracená města, která lidé znají už jen z pověstí, jako je Atlantida. 
Nedokáže tomu všemu uvěřit, ale vždycky byla jiná než ostatní, dokonce jako by nezapadala ani do vlastní rodiny. Sophie si uvědomí, že ačkoliv je to bizarní myšlenka, dávalo by smysl, proč se mezi lidmi nikdy necítila dobře, ale kým tedy je? Kdo je její opravdová rodina a proč se o svém původu dozvídá až teď? 
Sophie má spoustu otázek, ale jen na velmi málo z nich dostane odpovědi, spíš je stále zmatenější z toho, kde se ocitla, ale i z toho, co ji to bude stát.

Elfové totiž nesmí žít mezi lidmi, což znamená, že bude muset opustit svět lidí, svou rodinu i všechno, co doposud znala a žít ve světě, který popírá všechno, co se mezi lidmi naučila.

"Jako bys mi říkal: Hele, Sophie, všechno, co ses kdy o čemkoli dozvěděla, hoď za hlavu."
"Přesně to, se ti opravdu snažím říct. Lidi se fakt snaží - ale jejich mysl nedokáže komplexnosti reality vůbec pojmout."

Sophie musí učinit nelehkou volbu, ale je si jistá, že se nakonec rozhodla správně, alespoň do chvíle než zjistí, že obstát mezi elfy a hlavně přesvědčit Radu kancléřů o tom, že je schopná za necelý rok obstát na elitní akademii Fofire, jako každý jiný elf v jejím věku, nebude jednoduché, ale Sophie je bojovnice, a i když se neustále dostává do problémů, nehodlá se vzdát bez boje.

Naštěstí nestojí proti světu elfů sama, po boku má svou novou adoptivní rodinu, její vycpané zvířátko Ellu, které ji připomíná její rodinu ve světě lidí, malého huňáče impa Iggyho, Fitze a jeho rodinu spolu s novými přáteli, kteří ji neopustí ani v těch nejtěžších chvílích, a že jich nebude zrovna málo.

Jediné, co Sophie pořád trápí je, co se děje s její rodinou a proč všichni tolik mlží, když chce jen vědět o jejím původu, jak je možné, že má schopnosti, které se u elfů obvykle projevují mnohem později? A co má svět elfů společného s neuhasitelnými požáry, které se objevují všude ve světě lidí? 

Hodnocení: 5/5*
Popravdě byla jsem ke knize hodně skeptická, ačkoliv má vysoké hodnocení na Goodreads, bála jsem se, že mě taková kniha nezaujme a nebude mě tak bavit, jako kdybych byla mladší čtenář, protože je to víceméně fantasy pro děti od 8-12 let, ale opak byl pravdou.

Bylo to jako si znovu zopakovat zážitek ze čtení Harryho Pottera, ve kterém vás překvapí a úplně pohltí nový, dosud neznámý svět, který můžete spolu s hlavním hrdinou objevovat, ať už jde o studium na akademii plné neuvěřitelných předmětů nebo o silné přátelství, které vás tu čeká.

Autorka dokonale dokázala vykreslit svět a život elfů do posledního detailu a když knihu čtete máte pocit, že to vše prožíváte přímo se Sophie. Navíc se jedná o neuvěřitelně čtivý, napínavý příběh, který s vámi v některých momentech pěkně zamává, ale stejně budete nutně potřebovat vědět, jak tohle všechno dopadne.

Co se týče přímého srovnání s Harryho Potterem, je to hodně podobně vystavěný příběh, ale přesto nabídne něco úplně jiného. Sophie je hrdinka, která v sobě spojuje kouzlo Harryho a Hermiony, a chová se přesně tak, jak by se dvanáctiletá dívka chovat měla, za což jsem rozhodně ráda, protože často autoři z mladých hrdinek dělají předčasně dospělé. 
Zároveň se toho, ale rozhodně nemusíte bát, protože její příběh dokáže bez problémů pohltit i dospělého a nabídnou velmi kvalitní fantasy.

Tuhle knihu si nejde nezamilovat a jediné, co ještě řeknu je, že byste si ji rozhodně měli přečíst, věřím, že nebudete litovat. Sama už se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože autorka už v sérii pokročila a já věřím, že se pokračování brzy dočkáme i v češtině.

Knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi dobré fantasy se silným příběhem, kde se neustále něco děje a hlavní hrdinkou, která vás nudit opravdu nebude.


Za poskytnutí knihy k recenzi bych tímto chtěla poděkovat e-shopu Mega knihy a jejich úžasnému týmu, který mi poskytl knihu k recenzi. Budu se možná opakovat, ale znovu se jednalo o hrozně příjemnou zkušenost a velmi rychlé dodání a jsem hrozně ráda, že jsem dostala příležitost pro Mega knihy znovu recenzovat.

 Nakladatelství Ocelot mě velmi příjemně překvapilo už po několikáté a rozhodně se jedná o knihy, které by vám doma neměly chybět.

Strážce ztracených měst a rozsáhlou knižní nabídku v češtině, v angličtině a dalších světových jazycích zakoupíte: ZDE

Četli jste Strážce ztracených měst, nebo se chystáte? Dejte mi vědět do komentářů.




1 komentář:

  1. Tahle knížka má snad všude úspěch. Pokud na ni někde narazím, budu si ji muset koupit. :))

    OdpovědětVymazat

Instagram